Η παραγωγή σύκου στην Καλαμάτα ξεκινάει με θετικές προοπτικές, με πάνω από το 95% της παραγωγής να εξάγεται τυποποιημένο. Το σύκο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής για περισσότερο από 3.000 χρόνια. Στην αρχαία Ελλάδα, ήταν τόσο σημαντικό που απαγορευόταν η εξαγωγή του.
Ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σύκων και Ξηρών Καρπών «Συκική,» δήλωσε στην ΕΡΤ3 ότι η φετινή παραγωγή δείχνει καλά αποτελέσματα μέχρι στιγμής, αν και υπάρχουν προκλήσεις λόγω κλιματικής κρίσης. Έχει μειωθεί η παραγωγή λόγω των κλιματικών αλλαγών και υπάρχει ανάγκη για αναδιάρθρωση των συκεώνων.
Η Καλαμάτα εξάγει μεγάλο μέρος της παραγωγής στην Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ασία και την Κεντρική Ευρώπη, ανάλογα με τις ποιότητες. Ο Παπαγεωργίου τόνισε ότι απαιτείται στρατηγική για τη φύτευση νέων συκεώνων και την ορθή διαχείριση των ήδη υπαρχόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3, οι εξαγωγές συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομία, με τις καλύτερες ποιότητες να κατευθύνονται προς τις πιο απαιτητικές αγορές.
Πηγές: ΕΡΤ3, ertnews.gr.