O θεατρικός μονόλογος «18/9» με την ηθοποιό Δώρα Χρυσικού θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Αυλαία στη Θεσσαλονίκη για τέσσερις παραστάσεις, από τις 24 έως και τις 27 Φεβρουαρίου 2025. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3, η παράσταση αναφέρεται στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, με έμφαση στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης.
Το έργο, που έχει κερδίσει την αποδοχή κοινού και κριτικών, αντλεί στοιχεία από αληθινές μαρτυρίες και πραγματικά περιστατικά. Παρουσιάζει το ψυχογράφημα ενός κοριτσιού που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας σε ακροδεξιό έγκλημα. Αυτή η μαρτυρία αλλάζει τη ζωή της ηρωίδας και την οδηγεί σε καθοριστικά διλήμματα.
Η παράσταση σκηνοθετείται από τον Κοραή Δαμάτη, ενώ το σενάριο έχουν επιμεληθεί η Μαρία Λούκα και ο Κοραής Δαμάτης, με τη συμβολή της Χρύσας Λύκου στην πρώτη γραφή του δικαστικού κειμένου. Η διάρκεια της παράστασης είναι 70 λεπτά χωρίς διάλειμμα και οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 16 έως 18 ευρώ.
Παραγωγός της παράστασης είναι το Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή Eteron, με χορηγό τη Symbeeosis και υποστήριξη από το Σημείο για την Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς.