Το 1825, η Αθήνα μετρούσε περισσότερους από 9.000 κατοίκους ενώ η Ελληνική Επανάσταση πέρα από τις εσωτερικές συγκρούσεις των οπλαρχηγών, αντιμετώπιζε σημαντικές προκλήσεις. Σύμφωνα με την ΕΡΤ3, η Μάχη στο Μανιάκι και ο θάνατος του Παπαφλέσσα αποτέλεσαν καίριες στιγμές για την ανύψωση του ηθικού των Ελλήνων.
Η Σταυρούλα Λιανού, δασκάλα σε δημοτικό σχολείο, υπογραμμίζει πως οι μαθητές της νιώθουν υπερήφανοι για την ιστορία του τόπου τους, με την έννοια της θυσίας να ξεχωρίζει. Τονίζεται ότι η εκμάθηση της ιστορίας μπορεί να γίνει πέρα από τα πλαίσια της σχολικής τάξης, ενισχύοντας τη γνώση των μαθητών.
Η Μάχη στο Μανιάκι, παρά την απώλεια του Παπαφλέσσα, ανέδειξε ότι η αντίσταση απέναντι στην αιγυπτιακή στρατιωτική δύναμη του Ιμπραήμ ήταν εφικτή. Στο Μανιάκι βρίσκεται και ο τάφος του Γρηγορίου Δικαίου, ο οποίος, μαζί με άλλους μαχητές, έδωσε παράδειγμα ανδρείας και φιλοπατρίας. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο Ιμπραήμ ανέφερε ότι αν όλοι οι Έλληνες ήταν σαν τον Παπαφλέσσα, δεν θα προχωρούσε στην εκστρατεία του, τιμώντας τον ήρωα με τη στάση του.
Πηγές: ΕΡΤ3.