Οι παραδόσεις της συγκομιδής της μαστίχας συνεχίζονται στο νησί της Χίου. Όπως έγινε γνωστό, οι εργασίες στο εργοστάσιο επεξεργασίας μαστίχας στην Καρδαμάδα ξεκίνησαν από το Νοέμβριο, ενώ η διαδικασία αναμένεται να συνεχίζεται καθ” όλη τη διάρκεια της συγκομιδής.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ3, φέτος η παραγωγή της μαστίχας έχει σημειώσει μείωση κατά τουλάχιστον 38% λόγω των καιρικών συνθηκών, επηρεάζοντας και την ποιότητα του προϊόντος. Η απρόσμενη βροχόπτωση του Σεπτεμβρίου ήταν καταλυτική, καθώς παρέσυρε μεγάλες ποσότητες της μαστίχας πριν μπορέσουν να συλλεχθούν, οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες για τους παραγωγούς. Η τιμή της Α” ποιότητας μαστίχας κυμαίνεται στα 100 ευρώ το κιλό, ωστόσο η φετινή σοδειά εκτιμάται πως θα φέρει μικρά κέρδη.
Παρά τις προκλήσεις, οι επαγγελματίες του κλάδου, όπως επισημαίνει ο Τηλέμαχος Βασιλάκης, διευθυντής παραγωγικών μονάδων της Ένωσης μαστιχοπαραγωγών Χίου, παραμένουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν. Αξιοσημείωτη είναι η στροφή νέων ανθρώπων προς την καλλιέργεια της μαστίχας και η δημιουργία νέων καλλιεργειών. Παράλληλα, σχεδιάζεται η εγκατάσταση μιας νέας μονάδας που θα χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένα συστήματα για τον καθαρισμό της μαστίχας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και τη μείωση του κόστους εργατικών.