Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Βόρεια Ελλάδα > Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις μνήμης για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς
Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις μνήμης για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς

Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις μνήμης για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς



Η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε για περισσότερους από είκοσι αιώνες καταφύγιο για τους καταδιωγμένους Εβραίους της Ευρώπης, ανέφερε σε δήλωσή του στην ΕΡΤ3 ο Λάζαρος Σεφιχά, Αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Η πόλη έγινε κέντρο της Εβραϊκής Διασποράς, ιδίως κατά την περίοδο μεταξύ 1492 και 1943.

Κατά τη δεκαετία μετά την απελευθέρωση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Θεσσαλονίκη αντιμετώπισε εθνικές και κοινωνικές προκλήσεις όπως ο πολιτικός διχασμός, η μεγάλη πυρκαγιά του 1917 που άφησε 53.737 Εβραίους άστεγους, η Μικρασιατική Καταστροφή και η μαζική μετανάστευση προσφύγων. Μεγάλη ζημιά υπέστη η Κοινότητα, με καταστροφές στα διοικητικά κτίρια, στις συναγωγές και σε σχολικές και φιλανθρωπικές δομές, γεγονός που οδήγησε πολλούς Εβραίους να μεταναστεύσουν κυρίως στη γη του Ισραήλ κατά το μεσοπόλεμο. Παρά τις δυσκολίες, το 1940 η Κοινότητα αριθμούσε πάνω από 50.000 άτομα.

Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, 46.091 Εβραίοι από τη Θεσσαλονίκη μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά μόλις 1.950 επιβίωσαν και επέστρεψαν, γεγονός που αντιστοιχεί περίπου στο 4% των συνολικών μεταφερθέντων, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΡΤ3.

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]