Οι καταναλωτές συχνά αναρωτιούνται αν τα γαλακτοκομικά προϊόντα που αγοράζουν είναι αυθεντικά και αν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές για τις οποίες πληρώνουν. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3, το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ έχει αναπτύξει μια λύση σε αυτό το πρόβλημα, προσφέροντας μια μέθοδο πιστοποίησης της αυθεντικότητας των προϊόντων αυτών.
Η νέα διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση μιας σφραγίδας του ΕΛΓΟ Δήμητρα, η οποία εγγυάται τη γνησιότητα κατσικίσιου τυριού από αιγοπρόβατα που εκτρέφονται στη Μακεδονία. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ανάλυσης του γονιδιώματος των εγχώριων κατσικιών και της χρήσης μοριακής βιολογίας για τη βεβαίωση ότι το γάλα και τα παραγόμενα τυριά προέρχονται από τοπικές φυλές.
Μέχρι τώρα, υπήρχαν περιπτώσεις παρανομίας με την προσθήκη ουσιών που αλλοίωναν τους ελέγχους, οδηγητάς σε νοθεία προϊόντων. Με τη νέα μέθοδο πιστοποίησης, οι παρατυπίες αυτές αναμένεται να ελαχιστοποιηθούν. Το αποτέλεσμα είναι ένα είδος «ISO» που διασφαλίζει ότι τα προϊόντα είναι ελεύθερα από ξένες προσμίξεις.
Η εφαρμογή του συστήματος αυτού θα γίνεται μέσω ελέγχου πολλών γενετικών δεικτών, με τη διαδικασία να γίνεται πιο οικονομική όσο περισσότερα τυροκομεία την υιοθετούν. Οι καταναλωτές θα μπορούν να έχουν μεγαλύτερη βεβαιότητα για τα προϊόντα που αγοράζουν, ενώ οι εξαγωγείς θα επωφεληθούν από μια αυθεντική ετικέτα ονομασίας προέλευσης.