Το κάστρο της Κω, γνωστό ως κάστρο της Νεραντζιάς, αποτελεί σημαντικό παράδειγμα της ιπποτικής οχύρωσης που κατασκευάστηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες στα τέλη του 14ου αιώνα. Βρίσκεται στη είσοδο του λιμανιού της Κω, σε μια τοποθεσία που στην αρχαιότητα ήταν νησί και συνδεόταν με την ξηρά μέσω γέφυρας, η οποία σώζεται μέχρι σήμερα, η γέφυρα της οδού Φοινίκων.
Η ονομασία του κάστρου «Νεραντζιά» προήλθε από την πυκνή φύτευση νεραντζιών και λεμονιών στην περιοχή κατά τον 14ο και 15ο αιώνα. Το κάστρο αποτελείται από δύο οχυρωμένους περιβόλους, με τον εσωτερικό να είναι ο αρχαιότερος. Η κατασκευή περιλαμβάνει ορθογώνιο σχήμα με τέσσερις πύργους στις γωνίες και μια τάφρο που διαχωρίζει τους δύο περιβόλους.
Το κάστρο, μαζί με άλλες οχυρώσεις στην περιοχή, έπαιζε σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του θαλάσσιου περάσματος προς τους Άγιους Τόπους κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν πολλά αρχαιολογικά υλικά από την αρχαία πόλη της Κω και το Ασκληπιείο.
Το κάστρο υπέστη ζημιές στις 17 Μαρτίου 1816 λόγω έκρηξης πυριτιδαποθήκης και η σημερινή μορφή του είναι αποτέλεσμα εργασιών αποκατάστασης της Ιταλικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κατά την ιταλική κατοχή. Κατά τη γερμανική κατοχή χρησιμοποιήθηκε ως στρατώνας και φυλακή, ενώ το 1948 κηρύχθηκε ιστορικά διατηρητέο. Η αναφορά βασίζεται σε πληροφορίες από το Newsit.gr.