Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3, γονείς που έχουν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες παρατήρησαν σημαντική βελτίωση στη γραφή όταν τα παιδιά τους άρχισαν να χρησιμοποιούν λευκό πίνακα μαρκαδόρου αντί για χαρτί και τετράδιο. Η ανάγνωση επίσης φάνηκε να βελτιώνεται όταν οι προσπάθειες ήταν χρονομετρημένες και αξιολογούσαν την πρόοδο στο τέλος της εβδομάδας. Στην ορθογραφία, η χρήση χρωματιστών μαρκαδόρων βοήθησε στην καλύτερη ανάκληση των λέξεων από τη μνήμη.
Η εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής, Ελένη Κίμογλου, παρουσίασε αυτές και άλλες εμπειρίες σε επιμορφωτική συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, προτείνοντας επίσης νοητικούς χάρτες και κίνηση κατά την εκμάθηση για καλύτερη απορρόφηση γνώσεων.
Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες έχουν ανάγκη επιβράβευσης, καθώς αυτό ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους. Παράλληλα, φοβούνται ότι οι άλλοι θα αντιληφθούν τις αδυναμίες τους, γεγονός που επηρεάζει την αυτοεκτίμησή τους. Οι γονείς συχνά δεν αντιλαμβάνονται αρχικά τις δυσκολίες των παιδιών, αλλά όταν το κάνουν, συνήθως αλλάζουν στάση και τα υποστηρίζουν περισσότερο. Ο ρόλος των γονέων είναι κρίσιμος, καθώς η υποστήριξη και η επιβράβευση μπορούν να βελτιώσουν την αυτοεικόνα των παιδιών.
Προτείνεται οι γονείς να αποφεύγουν συγκρίσεις με άλλα παιδιά και να εντοπίζουν τις θετικές πτυχές των παιδιών τους. Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια οργανωμένη ρουτίνα μελέτης και δραστηριότητας, μακριά από οθόνες. Οι προσπάθειές τους στοχεύουν στη θωράκιση των παιδιών από απογοήτευση, ενθαρρύνοντάς τα να κάνουν το καλύτερο που μπορούν για τον εαυτό τους.