Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Βόρεια Ελλάδα > Ανακάμπτει η καλλιέργεια σκόρδων στην Νέα Βύσσα
Ανακάμπτει η καλλιέργεια σκόρδων στην Νέα Βύσσα

Ανακάμπτει η καλλιέργεια σκόρδων στην Νέα Βύσσα



Οι καλλιεργητές της Νέας Βύσσας έχουν στραφεί την τελευταία δεκαετία από την παραγωγή σπαραγγιών σε αυτή των σκόρδων, όπως αναφέρεται από πληροφορίες της ΕΡΤ3. Ο πρόεδρος παραγωγών σπαραγγιού Νέας Βύσσας, Ζαφείρης Καζαντζής, δήλωσε ότι η καλλιέργεια σπαραγγιών μειώθηκε από 2.000 σε περίπου 150 στρέμματα.

Οι οικονομικές δυσκολίες και το κλίμα που δεν ευνοεί την καλλιέργεια πρώιμων φυτών είναι βασικοί λόγοι αυτής της αλλαγής. Ακόμη, η αγορά κατεκλύστηκε από γερμανικά σπαράγγια, ενώ το εργατικό κόστος αυξήθηκε. Η καλλιέργεια σκόρδων, ωστόσο, έχει αναδειχθεί ως κερδοφόρα, καθώς καλλιεργούνται τώρα περίπου 1.800 στρέμματα, καλύπτοντας το 70%-80% της εγχώριας παραγωγής.

Παρά την εισροή εισαγόμενων σκόρδων από την Κίνα, τα οποία είναι ακριβότερα και δεν προσφέρουν την ίδια διατροφική αξία με τα ελληνικά, οι τοπικοί καλλιεργητές συνεχίζουν να εστιάζουν σε αυτή την παραγωγή. Σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές δυσκολεύουν τη στροφή σε άλλες καλλιέργειες. Στον αντίποδα, τα κινεζικά σκόρδα θεωρούνται λιγότερο ποιοτικά, με αποτέλεσμα τα ελληνικά να παραμένουν προτιμητέα στις λαϊκές αγορές.

Τα ελληνικά σκόρδα, με την τρυφερή τους φλούδα και εξαιρετική υφή, διατηρούν τη φήμη τους ως θρεπτικό προϊόν. Η κατανάλωση τους ενδείκνυται ιδίως σε ακατέργαστη μορφή για την καλύτερη διατήρηση των διατροφικών τους στοιχείων, ενώ το μαγείρεμα άνω των δέκα λεπτών απαλείφει τα ευεργετικά οφέλη τους, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]