Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Βόρεια Ελλάδα > Θεσσαλονίκη: Το «σκοτεινό παρελθόν» του Γεντί Κουλέ, μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς
Θεσσαλονίκη: Το «σκοτεινό παρελθόν» του Γεντί Κουλέ, μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

Θεσσαλονίκη: Το «σκοτεινό παρελθόν» του Γεντί Κουλέ, μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς



Στο επίκεντρο επιστημονικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, βρέθηκε η ιστορία του μνημείου Επταπύργιο, γνωστό και ως Γεντί Κουλέ, στη Θεσσαλονίκη. Η ημερίδα, που συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, έθεσε στο προσκήνιο τον διπλό χαρακτήρα του μνημείου ως βυζαντινό φρούριο και χώρο φυλακών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3, το μνημείο αποτέλεσε σημείο αναφοράς για διάφορες σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, όπως η δικτατορία του Μεταξά, η γερμανική κατοχή και η Χούντα των Συνταγματαρχών. Οι μελετητές εστίασαν στις συνθήκες κράτησης, τα βασανιστήρια, και τις εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων που έλαβαν χώρα εκεί, κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Ανάμεσα σε αυτά, αναφέρθηκαν και στοιχεία για τον υπερπληθυσμό των φυλακών στα οθωμανικά χρόνια.

Ειδική μνεία έγινε και για το τελετουργικό των εκτελέσεων, κυρίως κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, όπου οι εκτελέσεις πραγματοποιούνταν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι ερευνητές έδειξαν πως οι εκτελέσεις και οι συνθήκες κράτησης αποτελούν σημαντικά στοιχεία της ιστορικής μνήμης του μνημείου.

Η ημερίδα είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς προσπάθησε να αναδείξει την πολύπλευρη ιστορία του Επταπυργίου, προσφέροντας μια συνολική εικόνα της εξέλιξης του μνημείου από την οθωμανική περίοδο μέχρι σήμερα. Με βάση τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν, το μνημείο συνεχίζει να αποτελεί σημείο ιστορικής αναφοράς ενώ παράλληλα φιλοξενεί ξεναγήσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]