Η ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) αναμένεται να αποφέρει οικονομικά οφέλη για την πόλη, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3. Ειδικότερα, το έργο θα προσφέρει ετήσιο οικονομικό όφελος μεταξύ 350 και 400 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια της κατασκευής, η οικονομική δραστηριότητα θα κυμαίνεται μεταξύ 70 και 80 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα υπερβαίνουν τις 1.000 ετησίως στη φάση υλοποίησης και τις 1.500 στη φάση λειτουργίας.
Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη με θέμα την ανάπλαση της ΔΕΘ και την πρόοδο από το αρχιτεκτονικό βραβείο στο σήμερα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Ηλίας Περτζινίδης, τόνισε τη σημασία της έναρξης του έργου. Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας, ο οποίος επεσήμανε την ευρεία υποστήριξη του έργου από τους πολίτες και τη δέσμευση της περιφέρειας για χρηματοδότηση της ανάπλασης μέσω του ΕΣΠΑ.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, ανέφερε ότι το έργο της ανάπλασης προχωρά με προτεραιότητα το περιβάλλον, καθώς θα δημιουργηθεί πάρκο πάνω από 110 στρέμματα, που θα συνεισφέρει στην ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητα της πόλης. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, επισημάνθηκε ότι η ανάπλαση θα φέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και νερού. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του υπόγειου πάρκινγκ στη βελτίωση της κυκλοφορίας.
Οι αλλαγές στο σχέδιο ανάπλασης περιλαμβάνουν τη μείωση της κάλυψης των κτιρίων και τη δημιουργία ενός ενιαίου πάρκου έως 110 στρέμματα. Αυτό θα περιλαμβάνει φύτευση έως 4.000 δέντρων, αντικαθιστώντας τα υπάρχοντα 188. Παράλληλα, η πρόσβαση στους πολίτες θα παραμείνει ελεύθερη, χωρίς περίφραξη.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε διαδικτυακά ο υφυπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, αναφερόμενος στις χαμένες ευκαιρίες έργων υποδομής στο παρελθόν.
(Οι πληροφορίες βασίζονται σε πηγές από την ΕΡΤ3).