Στους μεγάλους ορυζώνες της Μακεδονίας, η παραγωγή ρυζιού απαιτεί φροντίδα, υπομονή και ιδανικές συνθήκες. Όταν οι κόκκοι δεν πληρούν τις προδιαγραφές εμφάνισης, αποσύρονται από την αγορά. Σύμφωνα με την ΕΡΤ3, η απόσυρση αυτών των κόκκων οδηγεί σε χαμένο εισόδημα και σπατάλη φυσικών πόρων. Ετησίως, υπολογίζεται ότι 200 τόνοι ρυζιού χρησιμοποιούνται συμβολικά σε περίπου 50.000 γάμους, αφήνοντας μεγάλες ποσότητες να πάνε χαμένες.
Ο Γιάννης Γώγος, Διευθυντής Πωλήσεων του Συνεταιρισμού Χαλάστρας, αναφέρει ότι οι καλλιεργητές βρήκαν μια λύση για την αξιοποίηση του ρυζιού που δεν μπορεί να καταναλωθεί, χρησιμοποιώντας το ως «Wedding Rice» σε γαμήλιες τελετές. Με αυτό τον τρόπο, προσφέρεται μια νέα αγορά για το προϊόν τους, ενώ εξοικονομούνται φυσικοί πόροι.
Το νέο προϊόν κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 25 και 10 κιλών, ενώ εκτιμάται ότι σε κάθε γάμο πετιούνται 3-5 κιλά ρυζιού. Ο πρώτος τόνος προϊόντος ήδη παραδόθηκε σε επιχειρήσεις διοργάνωσης γάμων, σύμφωνα με τον κ. Γώγο.
Αυτή η πρωτοβουλία συμβάλλει στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος και στην επάρκεια τροφίμων. Χωρίς να αλλάζει ριζικά τις παραδόσεις, δίνεται έμφαση στην οικονομία πόρων και στην προσαρμογή στις σύγχρονες συνθήκες. Με το πέρασμα του χρόνου και την τεχνολογία να εξελίσσεται, οι πρακτικές αυτές ενδέχεται να αλλάξουν, αλλά προς το παρόν βελτιώνουν τη χρήση του ρυζιού στις γαμήλιες παραδόσεις.