Κάθε χρόνο στο Δοξάτο Δράμας, στις 2 Μαΐου, διεξάγονται παραδοσιακές ιπποδρομίες, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της περιοχής. Το έθιμο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3, έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία και την παράδοση, καθώς οι ρίζες του χρονολογούνται από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν λειτουργούσαν ως μορφή ανταγωνισμού ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους.
Οι ιπποδρομίες έδιναν τη δυνατότητα στους νεαρούς να επιδεικνύουν τις ιππικές τους ικανότητες και δεξιότητες στην χειραγώγηση των αλόγων. Κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, οι ιπποδρομίες προσέφεραν επίσης μια κάλυψη για τις συναντήσεις των οπλαρχηγών της περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας, με σκοπό τον συντονισμό της δράσης τους για την απελευθέρωση.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Δοξάτου, Διογένη Μάρκου, το έθιμο συντηρείται μέχρι σήμερα χάρη στη στενή σχέση των ανθρώπων με τα άλογα, μια παράδοση που εκτείνεται από την αρχαιότητα και συνεχίζεται έως σήμερα. Το έθιμο είναι ενταγμένο στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σχέση των κατοίκων με τα άλογα στην περιοχή.