Ένα σημαντικό συνέδριο με τίτλο «Η Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε καιρό πολέμου – 70 χρόνια από τη Σύμβαση της Χάγης του 1954» διοργανώνει η Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Σχολή Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας της Κύπρου, στις 8 και 9 Μαΐου 2025 στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού Ελλάδας και Κύπρου και υποστηρίζεται από την Ελληνική Επιτροπή Κυανής Ασπίδας και την Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3, στο επίκεντρο του συνεδριακού διαλόγου βρίσκεται η σχέση μεταξύ δικαίου, άμυνας και πολιτισμού σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας.
Οι θεματικές του συνεδρίου περιστρέφονται γύρω από την πολιτιστική διάσταση της κυπριακής κρίσης, εμπειρίες από ζώνες σύγκρουσης, εξελίξεις στο διεθνές δίκαιο και τις προκλήσεις της πρόληψης, καταστολής και αποκατάστασης. Στόχος είναι η σύνδεση της θεωρίας με την πράξη και οι εμπειρίες πεδίου.
Περισσότεροι από 20 ειδικοί, συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημιακών, νομικών και στελεχών διεθνών οργανισμών, συμμετέχουν στις εργασίες, εστιάζοντας στην κατανόηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ως παράγοντα ειρήνης και «θύματος» συμβούλων.
Στην πρώτη ημέρα, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν παρουσιάσεις για τη σύμβαση της Χάγης και την πολιτιστική διάσταση της κυπριακής τραγωδίας. Η δεύτερη μέρα επικεντρώνεται σε νομικές εξελίξεις και επιχειρησιακά σχέδια.
Το συνέδριο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα δράσης «Αριστοτέλης» του ΓΕΕΘΑ και τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του ΑΠΘ, ενώ στοχεύει στη δημιουργία ενός σταθερού δικτύου συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων, κρατικών φορέων και πολιτιστικών θεσμών.