Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Βόρεια Ελλάδα > Βία ανηλίκων: Ένα πολυπαραγοντικό διαταξικό φαινόμενο πιο ορατό από ποτέ- Το σχέδιο δράσης της πολιτείας
Βία ανηλίκων: Ένα πολυπαραγοντικό διαταξικό φαινόμενο πιο ορατό από ποτέ- Το σχέδιο δράσης της πολιτείας

Βία ανηλίκων: Ένα πολυπαραγοντικό διαταξικό φαινόμενο πιο ορατό από ποτέ- Το σχέδιο δράσης της πολιτείας



Η βία μεταξύ ανηλίκων αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, με περιστατικά επιθετικότητας να παρατηρούνται σε σχολικούς χώρους και ευρύτερα κοινωνικά περιβάλλοντα. Με βάση πληροφορίες από την ΕΡΤ3, πολλοί έφηβοι που εμπλέκονται σε βίαιες πράξεις παρουσιάζουν χαμηλή υποστήριξη από το οικογενειακό τους περιβάλλον, συχνά εκτίθενται σε ενδοοικογενειακή βία και αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η χρήση ουσιών. Παράγοντες όπως το σχολείο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν επίσης αυτό το φαινόμενο.

Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι το 26% των παιδιών αρχίζουν να εκδηλώνουν παραβατική συμπεριφορά μεταξύ των ηλικιών 8 και 14 ετών. Ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας Α.Π.Θ., Βασίλης Βαμβακάς, σημειώνει ότι η παραβατικότητα των ανηλίκων παρουσιάζει αύξηση, ειδικότερα στο κομμάτι των σωματικών βλαβών μετά το 2023, ενώ η ηλικία των εμπλεκομένων μειώνεται, με συμμετοχή πλέον και από κορίτσια. Η βία, ωστόσο, δεν αφορά την πλειονότητα των ανηλίκων, αλλά ένα μικρό ποσοστό.

Σημαντική είναι η επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς το φαινόμενο της βίας γίνεται περισσότερο ορατό. Ο ίδιος επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες στο σχολείο για την αντιμετώπιση του bullying και της βίας, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση του προβλήματος.

Η Πολιτεία έχει θεσμοθετήσει μέτρα για τη δημιουργία κουλτούρας πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής βίας, όπως αναφέρει ο Αλέξανδρος Κόπτσης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Ωστόσο, οι παρεμβάσεις πρέπει να επεκταθούν πέρα από το σχολείο για να είναι αποτελεσματικές.

Παράλληλα, ο παιδοψυχολόγος Ιωσήφ Κουράκης υπογραμμίζει την ανάγκη για την παρουσία ψυχολόγων σε συστηματική βάση στα σχολεία, ενώ η ψυχολόγος Μαριάνθη Σπουργίτη επισημαίνει την ανάγκη εκπαίδευσης των γονέων σχετικά με το τι αποτελεί βία.

Τέλος, σύμφωνα με την Αφροδίτη Νέστορα, δικηγόρο, υπάρχει ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο που αντιμετωπίζει διάφορες μορφές βίας, προσφέροντας νομική υποστήριξη σε οικογένειες που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]