Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Βόρεια Ελλάδα > Η παραδοσιακή τυροκομία στο οροπέδιο Καθαρού στην Κρήτη
Η παραδοσιακή τυροκομία στο οροπέδιο Καθαρού στην Κρήτη

Η παραδοσιακή τυροκομία στο οροπέδιο Καθαρού στην Κρήτη



Σε υψόμετρα πάνω από 1.100 μέτρα, στην οροσειρά Δίκτης, η παραδοσιακή παρασκευή τυριού στην Κρήτη συνεχίζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια, όπως αναφέρει η ΕΡΤ3. Στο Οροπέδιο Καθαρού, ο δημοσιογράφος Ιάσων Ταβλάς επισκέφθηκε ένα παμπάλαιο τυροκομείο, όπου ο Μανώλης Κερούλης και η σύζυγός του Καλλιόπη, από οικογένεια νομάδων-κτηνοτρόφων, παρασκευάζουν τυριά μόνο από πρόβειο γάλα, χωρίς τη χρήση σύγχρονων μέσων.

Οι Κερούληδες συνεχίζουν να παράγουν γλυκιά μυζήθρα αφού πρώτα ανεβάζουν τη θερμοκρασία στο γάλα για να μην «κόψει». Όπως αναφέρει η Καλλιόπη, η ποιότητα των προιόντων τους βασίζεται κυρίως στην εξαιρετική ποιότητα του γάλακτος που χρησιμοποιείται.

Παρά την δυνατότητα παραγωγής άριστης ποιότητας προϊόντων, τα τυροκομικά προϊόντα δεν πωλούνται στην αγορά, αλλά μοιράζονται στην οικογένεια. Το παραδοσιακό αυτό είδος παραγωγής αντιμετωπίζει την πρόκληση μιας Κρήτης που αλλάζει, με τον τουρισμό να επηρεάζει τις παραδοσιακές πρακτικές. Οι παραγωγοί εκφράζουν την ανάγκη για ένα συνεταιριστικό τυροκομείο που θα συγκεντρώνει και θα προωθεί στην αγορά τα προϊόντα τους.

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]