Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 44ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Βιβλίου, σε συνεργασία με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις ελπίδες και τους φόβους που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι υπουργοί Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε την ανθρώπινη φοβία απέναντι σε νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις, χαρακτηριστικά επισημαίνοντας το ChatGPT ως έναν «ψηφιακό παπαγάλο» που χρησιμοποιεί δεδομένα. Τόνισε τη σημασία της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης για τη συγκέντρωση δεδομένων, ενώ την τελική απόφαση έχει ο άνθρωπος. Η κ. Μενδώνη, μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος, ανέφερε ότι η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης επανακαθορίζει τον τρόπο σκέψης μας και θέτει ερωτήματα για τα όρια της μηχανικής δημιουργικότητας.
Ο Στρατός Σιμόπουλος, πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας, επισήμανε τη σημασία προστασίας των προσωπικών δεδομένων και το ζήτημα των ορίων στη τεχνολογική εξέλιξη. Σημείωσε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν πρέπει να φοβίζει τους ανθρώπους, αλλά να αποτελέσει εργαλείο στη διάθεσή τους.
Ο Hirofumi Sugawara, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Kanazawa, παρουσίασε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος το Metadocia project, μια πρωτοβουλία που αξιοποιεί ψηφιακές τεχνολογίες για τη διατήρηση των λαξευμένων εκκλησιών της Καππαδοκίας. Το έργο αυτό βασίζεται στη φωτογραμμετρία και σε εναέριες χαρτογραφήσεις για τη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων, ενώ ενσωματώνει και τη χρήση της Εικονικής Πραγματικότητας.
Πηγή των πληροφοριών είναι η ΕΡΤ3.