Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, επέστρεψε από την επίσημη επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις αρχές Ιουνίου 2025, Κλείνοντας μια συμφωνία σημαντική για τα ελληνικά ελικόπτερα Apache. Η συμφωνία αφορά την αγορά εξαρτημάτων και ανταλλακτικών για τα επιθετικά ελικόπτερα Apache της Αεροπορίας Στρατού. Η ανάγκη για αυτήν την προμήθεια έγινε επιτακτική, καθώς τα ελικόπτερα AH-64D δεν υποστηρίζονται πλέον ενεργά από την κατασκευάστρια εταιρεία, ενώ οι καταστροφές από τη θεομηνία «Daniel» επιδείνωσαν την κατάσταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Newsit.gr, η συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα περιλαμβάνει την προμήθεια μεγάλου αριθμού ανταλλακτικών, έναντι 50 εκατομμυρίων ευρώ, έπειτα από διαπραγματεύσεις που μείωσαν την αρχική εκτίμηση κόστους, η οποία ήταν στα 75 εκατομμύρια ευρώ. Τα ΗΑΕ συμφώνησαν στη μείωση της τιμής χωρίς να αλλάξει ο αριθμός ή το είδος των ανταλλακτικών, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα.
Τα ανταλλακτικά προέρχονται από το στόλο των Εμιράτων, οι οποίοι έχουν αναβαθμίσει τα δικά τους Apache. Οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει και αξιολογήσει τα υλικά που υπάρχουν και είναι συμβατά με τα ελληνικά Apache, με την αξία τους να εκτιμάται στα 170 εκατομμύρια ευρώ. Η συμφωνία θεωρείται μεγάλη επιτυχία για την ελληνική στρατιωτική ηγεσία, εξασφαλίζοντας σημαντικά υλικά σε μειωμένη τιμή.
Οι στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΑΕ έχουν εμβαθύνει τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας σε κοινές ασκήσεις και την υπογραφή του «Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας». Αναμένεται ότι η προμήθεια των ανταλλακτικών θα ενισχύσει τη διαθεσιμότητα των Apache, επιτρέποντας στην Αεροπορία Στρατού να εκτελεί αποτελεσματικά τις αποστολές της.