Ένα εργοστάσιο μαζικής παραγωγής φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη, το οποίο σύμφωνα με τον Ιδρυτή του International Nanotech Hub Thessaloniki, ομότιμο καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη, θα είναι η αρχή για τη δημιουργία παρόμοιων εργοστασίων 5.0 σε παγκόσμια κλίμακα μέχρι το 2032. Η ανακοίνωση έγινε κατά την έναρξη του Διεθνούς Πολυσυνεδρίου Nanotexnology 2025 που λαμβάνει χώρα από τις 5 έως 12 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Porto Palace στη Θεσσαλονίκη.
Το συνέδριο φιλοξενεί περισσότερους από 500 επιστήμονες και εκπροσώπους από ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς καθώς και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας από όλον τον κόσμο. Περιλαμβάνονται Διεθνές Θερινό Σχολείο Νανοτεχνολογίας, Διεθνές Συμπόσιο Εύκαμπτων Οργανικών Ηλεκτρονικών ISFOE25, καθώς και άλλα συνέδρια σχετικά με τις Νανοεπιστήμες, την Τεχνητή Νοημοσύνη και τον Αυτοματισμό.
Φέτος, στην έκθεση EXPO2025 συμμετέχει και η OPV Installations, θυγατρική της OET, παρουσιάζοντας εφαρμογές όπως ενσωματωμένη ενέργεια και αγροβολταϊκά.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν δύο διακεκριμένοι καθηγητές: ο Donal Bradley, Πρόεδρος του Ερευνητικού Ιδρύματος NEOM, και ο Yury Gogotsi, διευθυντής του Ινστιτούτου Νανοϋλικών του Πανεπιστημίου Drexel. Ο καθηγητής Bradley θα παρουσιάσει καινοτόμες διεργασίες για οργανικές φωτεινές πηγές, ενώ ο καθηγητής Gogotsi θα εστιάσει στα νανο-υλικά MXenes.
Στις 9 Ιουλίου θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων HOPE-A και της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.
Οι πληροφορίες προέρχονται από την ΕΡΤ3.