Η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου, δήλωσε το φράγμα του Χαβρία ως απαραίτητο έργο κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε για τη λογοδοσία της περιφερειακής αρχής και είχε ως αφορμή την εισήγηση της περιφερειακής συμβούλου Δήμητρας Θωμά για τη λειψυδρία. Η κ. Ζωγράφου ανέφερε ότι το θέμα έχει εξεταστεί τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και σε επίσκεψη της Περιφέρειας στο υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας τη μεταβολή των βροχοπτώσεων στην περιοχή σε σύγκριση με το παρελθόν, χωρίς όμως να εγκαταλείπεται το έργο.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρότεινε πληθώρα δράσεων ενάντια στη λειψυδρία, όπως την επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών όρων του φράγματος Πετρένια, τη δημιουργία ταμιευτήρων κοντά στο εργοτάξιο των μεταλλείων της Ελληνικός Χρυσός και την κατασκευή μικροφραγμάτων στον Ολύνθιο ποταμό. Επιπλέον, αναφέρθηκε η επεξεργασία λυμάτων ελαιοτριβείων για άρδευση και η υποχρεωτική ενσωμάτωση μονάδων αφαλάτωσης σε τουριστικά σχέδια κοντά στη θάλασσα με περισσότερα από 100 δωμάτια.
Ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι η υδροδότηση και η άρδευση στη Χαλκιδική είναι ευθύνη των δήμων, οι οποίοι έχουν προτείνει μεταξύ άλλων την ενεργειακή αναβάθμιση αντλιοστασίων, την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων και τη δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης. Υπάρχει συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα, η οποία χρηματοδοτεί έργα σχετικά με το νερό.
Η κ. Ζωγράφου σημείωσε ότι ένα από τα κύρια προβλήματα της γεωργίας στην Ελλάδα είναι οι υδάτινοι πόροι, με την κατανάλωση αρδευτικού νερού να φτάνει το 82% της συνολικής κατανάλωσης. Συχνά παρατηρούνται απώλειες στα παλιά αρδευτικά δίκτυα, ενώ η προσωπική άρδευση από γεωτρήσεις χαρακτηρίζεται από υπερβολική χρήση. Στη Χαλκιδική το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι πιο έντονο λόγω της κορύφωσης των αναγκών σε νερό κατά την τουριστική περίοδο και την περίοδο αγροτικής παραγωγής.
Βάσει πληροφοριών από την ΕΡΤ3.