Σημαντικές αλλαγές αναμένονται στον τομέα της εφεδρείας των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια. Οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στην αναδιοργάνωση της μετεκπαίδευσης των εφέδρων, ενταγμένες στην ευρύτερη στρατηγική «Ατζέντα 2030». Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το Newsit.gr, το υπουργείο φιλοδοξεί να συγκροτήσει μια δύναμη 150.000 ενεργών εκπαιδευμένων εφέδρων, ικανών για άμεση ένταξη στο τακτικό στράτευμα σε περίπτωση ανάγκης.
Μια από τις βασικές αλλαγές προβλέπει την ενοποίηση των ενεργών εφέδρων και των Εθνοφυλάκων στις ακριτικές περιοχές, ειδικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ο στόχος είναι η εξασφάλιση γρήγορης επιχειρησιακής ανταπόκρισης σε κρίσεις, ενισχυμένης από το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των εφέδρων.
Η εφαρμογή του σχεδίου ξεκινά σύντομα με βάση την εθελοντική συμμετοχή στον θεσμό του ενεργού εφέδρου. Παράλληλα, ιδρύονται δύο νέα Κέντρα Μετεκπαίδευσης Εφεδρείας στον Αυλώνα και στο Λιτόχωρο, εξοπλισμένα για να προσφέρουν αναβαθμισμένη εκπαίδευση.
Η συμμετοχή στην εφεδρεία δεν θα είναι υποχρεωτική, εκτός από ορισμένες ειδικότητες όταν υπάρχει έλλειψη εθελοντών. Παράλληλα, η κυβέρνηση προτίθεται να συνεργαστεί με εργοδοτικές οργανώσεις για να εξασφαλίσει αποδοχές στους εργαζόμενους εφέδρους κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους.
Οι αλλαγές περιλαμβάνουν επίσης τη μετάβαση σε ψηφιακή μορφή της διαδικασίας κλήσης των εφέδρων, με στόχο την ταχύτερη και αποδοτικότερη επικοινωνία.
Τέλος, προβλέπονται κύκλοι μετεκπαίδευσης για τους εφέδρους, με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους που ενσωματώνουν τα διδάγματα από πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις, και εκπαιδεύσεις στη χρήση drones και σύγχρονες τακτικές μάχης.