Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Βόρεια Ελλάδα > ΕΕ: 59 εκατομμύρια τόνοι σπατάλης τροφίμων – 132 κιλά ανά άτομο
ΕΕ: 59 εκατομμύρια τόνοι σπατάλης τροφίμων – 132 κιλά ανά άτομο

ΕΕ: 59 εκατομμύρια τόνοι σπατάλης τροφίμων – 132 κιλά ανά άτομο



Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα στον σύγχρονο κόσμο, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3. Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη περίπου 59 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 10% της συνολικής κατανάλωσης τροφίμων. Ταυτόχρονα, περίπου 32 εκατομμύρια άνθρωποι δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ένα πλήρες και ποιοτικό γεύμα καθημερινά.

Ο ερευνητής Άκης Ψωμάς, τεχνολόγος τροφίμων από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, αναφέρει ότι το 46% της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα προέρχεται από τα νοικοκυριά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη φτάνει το 53%. Οι παλιές νοικοκυρές, σύμφωνα με τον Ψωμά, ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικές στη διαχείριση τροφίμων.

Πολλές καθημερινές συνήθειες των καταναλωτών εντείνουν το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων. Αυτές περιλαμβάνουν τον κακό προγραμματισμό γευμάτων, την εσφαλμένη κατανόηση των ημερομηνιών «ανάλωση έως» και «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από», την ανεπαρκή χρήση των διαθέσιμων υλικών, την απόρριψη φρούτων και λαχανικών που δεν είναι αισθητικά τέλεια και τις κακές πρακτικές συντήρησης των τροφίμων.

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]