Η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις πειθαρχικές ποινές για τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στη δολοφονία μιας 28χρονης γυναίκας στους Αγίους Αναργύρους, την 1η Απριλίου 2024. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναμεταδίδεται από το Newsit.gr, η πειθαρχική διαδικασία θεωρείται αυτοτελής και ανεξάρτητη, και δεν αναστέλλεται από ποινικές ή άλλες διαδικασίες.
Η πειθαρχική υπόθεση ξεκίνησε με την άμεση διενέργεια ερευνών για την κατανομή ευθυνών στους εμπλεκόμενους αστυνομικούς. Στο ποινικό επίπεδο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση, η οποία ανατέθηκε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Η υπόθεση βρίσκεται στην Εισαγγελία από τον Δεκέμβριο του 2024, αναμένοντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας για ενδεχόμενη απόδοση ποινικών ευθυνών.
Σε πειθαρχικό επίπεδο, μετά από γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη, οι αστυνομικοί παραπέμφθηκαν στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, αντιμετωπίζοντας ποινές που περιλαμβάνουν την αργία με απόλυση για τρεις αστυνομικούς, και πρόστιμο για έναν. Οι ποινές επιβλήθηκαν ανεξάρτητα από την ποινική δίκη, ενώ για τυχόν μελλοντική εκδίκαση σε ποινικό δικαστήριο που θα οδηγήσει σε καταδίκη, μπορεί να επανεξεταστεί η πειθαρχική υπόθεση.
Διευκρινίζεται ότι οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί, η επόπτρια και ο σκοπός του αστυνομικού τμήματος, δεν υπηρετούν πλέον στην ΕΛ.ΑΣ. Η απόφαση του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού δικαστηρίου θα διαβιβαστεί στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας σύμφωνα με το Νόμο για τις περαιτέρω ενέργειες. Τα πειθαρχικά όργανα λειτουργούν ανεξάρτητα, όπως συμβαίνει και με τα ποινικά δικαστήρια.