Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Ελλάδα > ΕΣΥ: Απογοητευτική η περίθαλψη στην Ελλάδα για τους χρόνιους ασθενείς σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ
ΕΣΥ: Απογοητευτική η περίθαλψη στην Ελλάδα για τους χρόνιους ασθενείς σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ

ΕΣΥ: Απογοητευτική η περίθαλψη στην Ελλάδα για τους χρόνιους ασθενείς σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ



Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που αναφέρεται στο newsit.gr, οι χρόνιοι ασθενείς στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), ειδικά όσον αφορά τη διαχείριση των ιατρικών δεδομένων και την εμπιστοσύνη τους στο σύστημα. Βάσει της έκθεσης, η χώρα μας βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο των 19 χωρών του ΟΟΣΑ όσον αφορά την κατάσταση της υγείας των χρονίως πασχόντων. Ωστόσο, η εμπειρία τους από την επαφή με το ΕΣΥ είναι χαμηλότερη.

Τα βασικά προβλήματα που αναφέρουν οι πολίτες σχετίζονται με τον συντονισμό, την ηλεκτρονική διαχείριση ιατρικών δεδομένων, την ψηφιοποίηση και την πρωτοβάθμια φροντίδα. Η έκθεση επισημαίνει επίσης ανισότητες μεταξύ φύλων και οικονομικών τάξεων, με τις γυναίκες και τα άτομα χαμηλότερου εισοδήματος να δηλώνουν χαμηλότερη ικανοποίηση από το σύστημα υγείας.

Η μελέτη συγκέντρωσε στοιχεία από 19 χώρες και ανέδειξε τα ελλείμματα του ΕΣΥ μέσω αναφορών από 107.000 ασθενείς με χρόνιες παθήσεις. Παρόλο που το ποσοστό των ανθρώπων που δηλώνουν καλή φυσική και ψυχική υγεία είναι κοντά στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, μόνο ένα μικρό ποσοστό αισθάνεται ικανό να διαχειριστεί μόνο του την υγεία του, ενώ υπάρχει και χαμηλή εμπιστοσύνη στην αξιοποίηση του διαδικτύου για πληροφορίες υγείας.

Περιέργεια προκαλεί το εύρημα ότι λιγότερο από το 24% των ατόμων με πολλαπλές χρόνιες παθήσεις λαμβάνει τακτικές και επαρκείς ιατρικές επισκέψεις, καθώς και το γεγονός ότι μόνο το 3% των ασθενών παρακολουθούνται σε δομές που μπορούν να ανταλλάσσουν ιατρικά αρχεία ηλεκτρονικά.

Ανησυχία προκαλεί η χαμηλή εμπιστοσύνη στο ΕΣΥ, με μόνο το 36% των ασθενών να δηλώνουν ότι το εμπιστεύονται. Αυτή η δυσπιστία είναι εντονότερη στις γυναίκες και πιο εμφανής μεταξύ των ατόμων με χαμηλότερα εισοδήματα.

Η έκθεση καταδεικνύει ότι το ελληνικό σύστημα υγείας αντιμετωπίζει παθογένειες, όπως έλλειψη συντονισμού και ανεπαρκή τεχνολογική υποδομή, που υποβαθμίζουν την ποιότητα της περίθαλψης. Χωρίς δραστικές παρεμβάσεις, η χώρα κινδυνεύει να συνεχίσει να υστερεί σε βασικούς δείκτες υγείας.

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]