Στο χωριό Βούτες του Ηρακλείου Κρήτης, καταγράφονται ρηγματώσεις σε σπίτια και δρόμους, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το φαινόμενο είναι υπό διερεύνηση για να καθοριστεί η ακριβής φύση του και τα αίτια που το προκαλούν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Newsit.gr, οι ρωγμές αυτές μπορεί να οφείλονται σε κατολισθητικά φαινόμενα, περιλαμβάνοντας απλές εδαφικές διαρρήξεις ή πιο σοβαρές κατολισθήσεις.
Ο Λέκκας υπογράμμισε ότι τέτοια φαινόμενα είναι συχνά στον ελληνικό χώρο και αποτελούν φυσικές διαδικασίες, που ωστόσο αποκτούν ιδιαίτερη προσοχή όταν εμφανίζονται σε αστικά κέντρα. Τόνισε επίσης ότι στην περιοχή των Βουτών έχουν καταγραφεί δύο μεγάλες ρωγμές μήκους περίπου 150 μέτρων, οι οποίες έχουν επηρεάσει εδάφη, κατασκευές και την τοπική εκκλησία.
Αν και ορισμένες περιοχές του οικισμού είναι πιο επηρεαζόμενες, δεν κρίνεται αναγκαία η εκκένωση του χωριού. Ωστόσο, οι κάτοικοι των πιο επηρεασμένων σπιτιών έχουν ενημερωθεί να μην παραμένουν στις κατοικίες τους και έχουν βρει προσωρινή στέγη σε γειτονικά ή συγγενικά σπίτια. Το φαινόμενο χαρακτηρίζεται ως «μοναδικό» και οι αρχές συνεχίζουν την παρακολούθηση της κατάστασης για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κατοίκων.