Στην καστροπολιτεία της Μεθώνης, με φόντο τη Σαπιέντζα, πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις για την 200η επέτειο από τη ναυμαχία της περιοχής, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3. Οι εορτασμοί περιλαμβάνουν αφιερώματα σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα, μεταξύ των οποίων η πολιορκία της νήσου Σφακτηρίας και ο θάνατος του Αναστασίου Τσαμαδού, καθώς και άλλων φιλελλήνων.
Στις 30 Απριλίου 1825, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, η πολιορκία του φρουρίου της Μεθώνης από τις δυνάμεις του Ιμπραήμ Πασά ήταν καταλυτική. Ο Ιμπραήμ είχε αποβιβαστεί στην περιοχή στις 26 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, επωφελούμενος από τις εσωτερικές διενέξεις των Ελλήνων και την έλλειψη συντονισμού των ναυτών τους. Παρότι οι Έλληνες κατόρθωσαν να καταστρέψουν μεγάλο μέρος του αιγυπτιακού στόλου, δεν κατάφεραν να απελευθερώσουν την περιοχή.
Ο ελληνικός στόλος, υπό την ηγεσία του Ναυάρχου Μιαούλη, είχε αξιοσημείωτη συνεισφορά καταστρέφοντας δύο φρεγάτες και περισσότερα πλοία του αιγυπτιακού στόλου μέσα σε μία νύχτα. Παρόλα αυτά, η αδυναμία καταστροφής του αιγυπτιακού στόλου στο λιμάνι του Νεοκάστρου οδήγησε στην παράδοση των πολιορκημένων στις 11 Μαΐου.
Η ιστορία της μάχης της Μεθώνης ανέδειξε ζητήματα φιλοχρηματίας και εξουσιομανίας που αντιμετώπισαν οι επαναστάτες εκείνη την περίοδο. Αυτές οι προκλήσεις καταδεικνύουν πως η ελληνική επανάσταση δεν ήταν απλώς μια στρατιωτική προσπάθεια, αλλά και ένας αγώνας ενάντια σε εσωτερικές διενέξεις και αδυναμίες.