Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Βόρεια Ελλάδα > Η «Κιβωτός λημνιακών σπόρων»
Η «Κιβωτός λημνιακών σπόρων»

Η «Κιβωτός λημνιακών σπόρων»



Η διατήρηση του φυτογενετικού πλούτου της Λήμνου, με επίκεντρο τις τοπικές ποικιλίες, αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που λαμβάνει χώρα στη νησιωτική περιοχή εδώ και δέκα χρόνια. Σύμφωνα με την ΕΡΤ3, αυτή η προσπάθεια επικεντρώνεται στην συλλογή και διαφύλαξη παλαιών ποικιλιών σπόρων, που προέρχονται από την μακροχρόνια επιλεκτική καλλιέργεια από τους γεωργούς της περιοχής.

Η Δανάη Σφακιανού, γεωπόνος τεχνολόγος, συμμετέχει στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας μέσω μιας οικολογικής οργάνωσης, με στόχο τη διατήρηση των αγρο-οικοσυστημάτων και της τοπικής αγρο-διατροφικής κληρονομιάς. Η «Κιβωτός λημνιακών σπόρων» είναι η οργάνωση πίσω από την συλλογή αυτών των σπόρων, προωθώντας τους σε εκείνους που επιθυμούν να αναβιώσουν την καλλιέργεια τους.

Η συντήρηση των σπόρων απαιτεί εξειδικευμένους χώρους και συνθήκες, όπως η σωστή υγρασία και θερμοκρασία. Οι σπόροι αυτοί, σύμφωνα με την ΕΡΤ3, έχουν αποθηκευθεί στην τράπεζα γενετικού υλικού του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα», όπου διαφυλάσσονται περισσότερα από 6.000 είδη για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε ψυκτικούς χώρους με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 0 έως +4 βαθμούς Κελσίου για μέση διάρκεια και από -20 έως -22 βαθμούς Κελσίου για μακρόχρονη διατήρηση.

Επιπλέον, ανάλογη πρωτοβουλία διατήρησης αυτοφυών ειδών λειτουργεί και στην Κρήτη, από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων από το 2001. Η διατήρηση αυτή επιτυγχάνεται μέσω αποθηκεύσεων σπερμάτων σε συνθήκες κατάψυξης, διασφαλίζοντας την γενετική ποικιλότητα των φυτών.

Αυτό το έργο προσφέρει συνθήκες επισιτιστικής ασφάλειας, διατηρώντας την σποροπαραγωγή και φυτική εξέλιξη σπόρων που περιλαμβάνουν μοναδικά γεωμορφολογικά και κλιματικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]