Σύμφωνα με την ΕΡΤ3, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο προσκήνιο με την προγραμματισμένη δημιουργία του πρώτου σταθμού για την καλλιέργεια οστράκων στην Ελλάδα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει υπογράψει σύμβαση με τον ΕΛΚΕ και το Εργαστήριο Ιχθυοκομίας και Αλιείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη λειτουργία του σταθμού στις εγκαταστάσεις του αγροκτήματος του ΑΠΘ στη Θέρμη.
Η ανάπτυξη αυτού του σταθμού ανταποκρίνεται στην ανάγκη υποστήριξης των μυδοκαλλιεργητών της περιοχής, που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Στόχος είναι η δημιουργία μιας επιστημονικά υποστηριζόμενης τράπεζας γόνου, που θα επιτρέψει την επανεκκίνηση της οστρακοκαλλιέργειας, ένας τομέας με σημαντική οικονομική επίδραση τόσο τοπικά όσο και εθνικά.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Γιουτίκας, τόνισε τη σημασία της προσπάθειας για την υποστήριξη των μυδοκαλλιεργητών, αναδεικνύοντας παράλληλα τον πλούτο του Θερμαϊκού κόλπου. Ο σταθμός θα περιλαμβάνει δέκα δεξαμενές και θα φιλοξενεί γεννήτορες οστράκων, με σκοπό την ενίσχυση των τοπικών μυδοκαλλιεργειών.
Η κλιματική αλλαγή και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει σοβαρές απώλειες στις υπάρχουσες καλλιέργειες, με τους μυδοκαλλιεργητές να αντιμετωπίζουν απώλεια σχεδόν ολόκληρης της παραγωγής τους για το 2025, σύμφωνα με τον Σπύρο Τσιάρα, ιδιοκτήτη μυδοκαλλιέργειας. Οι αρμόδιοι φορείς επιδιώκουν την αποζημίωση αυτών που υπέστησαν ζημιές από την πολιτεία.
Οι προσπάθειες για την ενίσχυση της παραγωγής περιλαμβάνουν την καλλιέργεια άλλων ανθεκτικών ειδών οστράκων, όπως κυδώνια και στρείδια, για να εμπλουτιστεί η παραγωγή και να αναπτυχθεί ο εξαγωγικός προσανατολισμός. Μέχρι το τέλος του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι σχετικές υποδομές για να επιτευχθεί η μαζική παραγωγή γόνου στο Θερμαϊκό κόλπο.