Πάνω από 1.400.000 εργατοώρες εκτιμάται ότι εξοικονομήθηκαν το 2024 λόγω της ψηφιοποίησης 600 υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Νίκο Τζόλλα. Η ψηφιοποίηση αυτών των υπηρεσιών έχει οδηγήσει σε οικονομικό όφελος εκατομμυρίων ευρώ και προβλέπεται η ψηφιοποίηση επιπλέον 80 υπηρεσιών μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Η εξοικονόμηση αυτή προέρχεται από τη μείωση του χρόνου που ξοδεύουν οι πολίτες για τη διεκπεραίωση αιτήσεων.
Με βάση τις πληροφορίες από την ΕΡΤ3, οι ψηφιακές παροχές έχουν συμβάλει επίσης στη μείωση του διοικητικού κόστους, στη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας και στη διαφάνεια. Παράλληλα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημόσιου τομέα περιλαμβάνουν την έλλειψη προσωπικού με ψηφιακές δεξιότητες και τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων.
Η διαρροή εργαζόμενων πληροφορικής προς τον ιδιωτικό τομέα αποτελεί επίσης σημαντική πρόκληση, με την Περιφέρεια να προσπαθεί να την αντιμετωπίσει με προγράμματα reskilling και upskilling. Ανάμεσα στις μεγάλες προκλήσεις βρίσκεται και η χρηματοδότηση των ψηφιακών υπηρεσιών, με την ανάγκη για ιεράρχηση της προτεραιότητας και ευελιξία στον σχεδιασμό έργων, λόγω της ταχύτατης ανάπτυξης της τεχνολογίας.
Η Περιφέρεια υλοποιεί ψηφιακά έργα με τη στήριξη του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», όπως την ανάπτυξη Διαλειτουργικού Γεωπληροφοριακού Συστήματος και την αναβάθμιση υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών & Επικοινωνιών, με στόχο την ολοκλήρωση το 2025 και 2026 αντίστοιχα.