Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί σήμερα το Φεστιβάλ Μπλε Καβουριού, προωθώντας την κατανάλωση ξενικών ειδών, όπως το μπλε καβούρι Ατλαντικού, με στόχο τόσο τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων αυτών των ειδών στο τοπικό οικοσύστημα όσο και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα. Η διοργάνωση αυτή, που είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea και του Blue Marine Foundation, γίνεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιώσιμης Γαστρονομίας, με την υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης και του Σωματείου Street Foods in Greece.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ3, πάνω από 30 κιλά καβουρόψιχα θα χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή πιάτων, όπως πίτες και τορτίγιες, στοχεύοντας να ενσωματώσουν τα μπλε καβούρια της περιοχής στις γαστρονομικές συνήθειες των κατοίκων και των επισκεπτών. Αυτή η πρωτοβουλία έχει αγκαλιαστεί από το κοινό, με πάνω από 7.000 άτομα να έχουν επισκεφθεί το φεστιβάλ τα προηγούμενα χρόνια, καταναλώνοντας περισσότερους από 3 τόνους καβουριών.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, οι σεφ Βασίλης Πανταζής και Jonathan Harnett, μαζί με μέλη του Φάρου του Κόσμου, θα παρασκευάσουν διάφορες συνταγές εμπνευσμένες από την Ελλάδα, την Ιαπωνία και το Μεξικό. Παράλληλα, η iSea θα παρέχει ενημέρωση για τις επιπτώσεις των ξενικών ειδών, ενώ οι incommon θα ασχοληθούν με τη συλλογή και κομποστοποίηση των υπολειμμάτων τροφής, ενθαρρύνοντας τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
Η εκδήλωση θα διεξαχθεί από τις 19:00 έως τις 23:00 στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, στις «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου.