Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Βόρεια Ελλάδα > Ιωάννα Τσοκανάρη (κοιν. λειτουργός): “Το μέσο ετήσιο κόστος περίθαλψης για ένα ασθενή με Alzheimer μέσου σταδίου και άνω φτάνει τα 15.000 ευρώ”
Ιωάννα Τσοκανάρη (κοιν. λειτουργός): “Το μέσο ετήσιο κόστος περίθαλψης για ένα ασθενή με Alzheimer μέσου σταδίου και άνω φτάνει τα 15.000 ευρώ”

Ιωάννα Τσοκανάρη (κοιν. λειτουργός): “Το μέσο ετήσιο κόστος περίθαλψης για ένα ασθενή με Alzheimer μέσου σταδίου και άνω φτάνει τα 15.000 ευρώ”



Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3, το κόστος περίθαλψης για έναν ασθενή με άνοια στην Ελλάδα εκτιμάται σε περίπου 15.000 ευρώ ανά έτος, από το μεσαίο στάδιο της νόσου και άνω. Η Ιωάννα Τσοκανάρη, Κοινωνική Λειτουργός της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, αναφέρει ότι το εξαιρετικό κόστος της φροντίδας, το οποίο συχνά επιβαρύνει κάποιον συγγενή που μπορεί να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη δουλειά του, αυξάνει περαιτέρω τις οικονομικές επιβαρύνσεις.

Η ίδια σημειώνει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ενιαία επιδοματική πολιτική για τους ασθενείς με άνοια. Τα επιδόματα περιορίζονται σε ασθενείς στο τελικό στάδιο που είναι κατάκοιτοι, οι οποίοι δικαιούνται 840 ευρώ το μήνα. Από τις αρχές του έτους υπάρχει απαίτηση από τον ΕΦΚΑ για δήλωση κινητού τηλεφώνου και email, κάτι που δυσκολεύει τους ηλικιωμένους και κατάκοιτους ασθενείς. Η διαδικασία αυτή, που μπορεί να απαιτεί δικαστική απόφαση για δικαστικό συμπαραστάτη, είναι κοστοβόρα και χρονοβόρα.

Σε ό,τι αφορά την πρόληψη, η κα Τσοκανάρη υπογραμμίζει ότι αν μπορούσαμε να καθυστερήσουμε την έναρξη της άνοιας κατά πέντε χρόνια, θα μπορούσαμε να μειώσουμε τον αριθμό των ασθενών παγκοσμίως κατά 50%.

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]