Το χωριό Κοπάνη Ιωαννίνων, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μέτρων στο Δήμο Δωδώνης, αναβιώνει κάθε χρόνο ένα παραδοσιακό έθιμο τη Μεγάλη Παρασκευή. Το έθιμο αυτό είναι γνωστό ως «Το μοιρολόι της Παναγίας» και εμπλέκει άνδρες, γυναίκες και παιδιά που φορούν παραδοσιακές στολές και τραγουδούν τα πένθιμα κάλαντα της ημέρας.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ3, το έθιμο αναβιώνεται από το 2005 από τη Φιλοπρόοδο Κίνηση Κοπάνης. Οι ντόπιοι συμμετέχουν ενεργά, με τους νοικοκυραίους να προσφέρουν αυγά και τσουρέκια εν μέσω αυτής της πένθιμης ατμόσφαιρας. Ο Κωνσταντίνος Παππάς, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου, δήλωσε ότι, παρόλο που είναι ημέρα πένθους, υπάρχει χαρά για τη συμμετοχή των παιδιών στην εκδήλωση.
Το έθιμο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της τοπικής παράδοσης και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, προσελκύοντας το ενδιαφέρον τόσο των κατοίκων όσο και επισκεπτών που θέλουν να γνωρίσουν τις παραδόσεις του τόπου.