Η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) εξετάζει τη σύνδεση μολυσματικών ασθενειών και ιών με την Κλιματική Κρίση και ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι κλιματικές συνθήκες φαίνεται να επηρεάζουν την εξάπλωση διαφόρων παθογόνων, ενώ παραδοσιακά συστήματα επιτήρησης αναγνωρίζεται ότι δεν επαρκούν στη διαχείριση της αλλαγής στη δυναμική των παθογόνων.
Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ επικεντρώνεται στην ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του φορτίου γνωστών ιών μέσω των λυμάτων. Το έργο αυτό θεωρείται κρίσιμο για την υποστήριξη αποφάσεων, την κατανομή πόρων και την υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων. Επιπλέον, η ομάδα έχει ρόλο κεντρικού συντονιστή σε τομέα που σχετίζεται με την αναγνώριση αναπνευστικών ιών στα λύματα, στο ευρωπαϊκό έργο EU-WISH.
Το έργο EU-WISH, τμήμα του EU4Health, επικεντρώνεται στη βελτίωση των ικανοτήτων των κρατών μελών της ΕΕ στη διαχείριση των λυμάτων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Συνολικά, 26 χώρες συμμετέχουν στο έργο αυτό, το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταλλαγής γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3, ο καθηγητής Θοδωρής Καραπάντσιος από το ΑΠΘ εξηγεί ότι η κλιματική αλλαγή και τα καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν την ανθρωπότητα με διάφορους τρόπους, επιδρώντας άμεσα ή έμμεσα στην ανάπτυξη και μετάδοση ασθενειών. Ο αν. καθηγητής Χρυσόστομος Δόβας επίσης επισημαίνει την ανάγκη για εξατομικευμένες προσεγγίσεις ανά περιοχή για τη διαχείριση και πρόληψη των ασθενειών.