Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Βόρεια Ελλάδα > “Μαρούλι της Θάλασσας”: Μία καινοτόμα καλλιέργεια στη Νέα Πέραμο Καβάλας
“Μαρούλι της Θάλασσας”: Μία καινοτόμα καλλιέργεια στη Νέα Πέραμο Καβάλας

“Μαρούλι της Θάλασσας”: Μία καινοτόμα καλλιέργεια στη Νέα Πέραμο Καβάλας



Στα τέλη του 2024 ξεκίνησε στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) στη Νέα Πέραμο Καβάλας η καινοτόμα καλλιέργεια του βρώσιμου πράσινου μακροφύκους Ulva σε δεξαμενές. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3, το θαλάσσιο αυτό είδος, πλούσιο σε πρωτεΐνη, αποτελεί έναν περιβαλλοντικό διαχειριστή που συμβάλλει στην υγεία του πλανήτη και την προστασία του οικοσυστήματος.

Το Ulva παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσω της δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), ενώ επιπροσθέτως απορροφά τη περίσσεια αζώτου και φωσφόρου από την απορροή των γεωργικών καλλιεργειών. Αυτή η λειτουργία βοηθά στην αποφυγή της επιβλαβούς άνθησης των φυκιών και ενισχύει την υγεία των υδάτινων οικοσυστημάτων, καθιστώντας την Ulva «σιτάρι της θάλασσας».

Η καλλιέργεια της αυξάνει την ανθεκτικότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με την ειδική λειτουργική επιστήμονα Κωνσταντίνα Νάκου, η υδατοκαλλιέργεια φυκιών είναι σημαντική για την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων. Στην Ιαπωνία, αυτή η μορφή καλλιέργειας είναι γνωστή ως “Ουμάμι” (UMAMI), υποδηλώνοντας καλή γεύση και νοστιμιά.

Το Ulva, ευρύτερα γνωστό ως “μαρούλι της θάλασσας”, προσφέρει πολλές νόστιμες συνταγές κι έχει κυκλοφορήσει και σχετικό βιβλίο μαγειρικής.

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]