Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες αποτελούν βασικά γλυκίσματα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο, οι νοικοκυρές τα ετοιμάζουν λίγο πριν τα Χριστούγεννα, προσφέροντάς τα ως κεράσματα κατά την περίοδο των γιορτών.
Η προέλευση της ονομασίας των μελομακάρονων είναι αρχαιοελληνική. Όπως αναφέρει το Newsit.gr, η λέξη «μελομακάρονο» συνδέεται ετυμολογικά με τη «μακαρία», που ήταν ένα είδος άρτου που προσφερόταν σε νεκρώσιμα δείπνα, και αργότερα με τη «μακαρωνία», ένα δείπνο με ζυμαρικά. Όταν ο άρτος αυτός περιλούστηκε με σιρόπι μελιού, καθιερώθηκε ως μελομακάρονο.
Από την άλλη, η ονομασία του κουραμπιέ προέρχεται, σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Δημήτρη Σταθακόπουλο που επικαλείται το Newsit.gr, από διάφορες γλώσσες όπως τα Αζέρικα (Qurabiya) και τα Τούρκικα (Kurabiye), που σημαίνουν «ξηρό μπισκότο». Η ονομασία έχει ρίζες από το λατινικό bis-cuit, που σημαίνει «ψημένο δύο φορές», τεχνική που εξασφάλιζε τη μακροχρόνια διατήρησή του.
Οι συνταγές τους περιλαμβάνουν ιδιαίτερες τεχνικές, όπως το δυνατό χτύπημα του βουτύρου για αφράτους κουραμπιέδες και το σιρόπιασμα των μελομακάρονων με ζεστό σιρόπι σε κρύο γλύκισμα για επιτυχία στην υφή τους. Οι μελομακάρονα συνδέονται με την παράδοση των Μικρασιατών Ελλήνων, γνωστά και ως «φοινίκια».
Το άρθρο βασίζεται σε πληροφορίες από το Newsit.gr.