Η Νυμφόπετρα, χωριό και τοπική κοινότητα του δήμου Βόλβης στον νομό Θεσσαλονίκης, είναι γνωστή για τις φωλιές λευκοπελαργών και το γεωλογικό πάρκο που έχει ανακηρυχθεί μνημείο της φύσης. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3, στην περιοχή αυτή ξεχωρίζουν οι Νυμφόπετρες, ένας γεωλογικός σχηματισμός από ανθρακικό ασβέστιο, γνωστός ως «τραβερτίνες», που προήλθε από τις θερμομεταλλικές πηγές της περιοχής.
Ο κ. Κωνσταντίνος Βουδούρης, καθηγητής Γεωλογίας, εξηγεί ότι οι τραβερτίνες σχηματίστηκαν όταν τα νερά της λίμνης είχαν μεγαλύτερο βάθος. Οι τραβερτίνες είναι χημικά ιζήματα που δημιουργούνται από την απόθεση ανθρακικού ασβεστίου γύρω από οργανικούς ή ανόργανους πυρήνες. Η περιοχή της Προμυγδονιακής λεκάνης, όπου βρίσκονται, έχει υποστεί δύο κύρια τεκτονικά στάδια που οδήγησαν στη σημερινή της μορφή και στον σχηματισμό των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης.
Ο μεταπτυχιακός φοιτητής, Βίκτωρας Καμνιάτσος, σημειώνει ότι οι σχηματισμοί αυτοί φαίνονται σαν κορυφές, ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται κάτω από το έδαφος και χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια για να δημιουργηθούν.
Η περιοχή περιλαμβάνει και διάφορους λαϊκούς μύθους. Ένας από αυτούς αφορά μια νύφη που μαρμάρωσε λόγω της πλεονεξίας της, ενώ ένας άλλος περιγράφει κυνηγούς που μαρμαρώθηκαν από τη θεά Άρτεμι λόγω ασέβειας.
Οι Νυμφόπετρες σήμερα αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά γεωλογικά πάρκα στην Ελλάδα, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να περπατήσουν ανάμεσα στους σχηματισμούς και να εξερευνήσουν τις ιστορίες που κρύβουν. (Πηγή: ΕΡΤ3)