Οι διαφορετικές ημερομηνίες εορτασμού του Πάσχα ανάμεσα στην Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία οφείλονται στη χρήση διαφορετικών ημερολογίων για τον υπολογισμό. Συγκεκριμένα, το Καθολικό Πάσχα βασίζεται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο, ενώ το Ορθόδοξο Πάσχα υπολογίζεται με βάση το Ιουλιανό Ημερολόγιο. Ως εκ τούτου, το Ορθόδοξο Πάσχα είναι κινητή εορτή και η ημερομηνία του αλλάζει κάθε χρόνο.
Φέτος, οι δύο εκκλησίες θα εορτάσουν από κοινού το Πάσχα στις 20 Απριλίου 2025, κάτι που έχει να συμβεί από το 2017 και θα συμβεί ξανά τα έτη 2028, 2031, 2034, μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Newsit.gr, το τελευταίο κοινό Πάσχα υπολογίζεται ότι θα συμβεί το 2698.
Η διαφορετικότητα στον εορτασμό του Πάσχα προκύπτει από την Α” Οικουμενική Σύνοδο του 325 μ.Χ., που όρισε το Πάσχα να γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο της άνοιξης στις 21 Μαρτίου. Όμως, το Ιουλιανό Ημερολόγιο είχε σφάλμα στην εκτίμηση της διάρκειας του έτους, κάτι που οδήγησε σε μεταρρύθμιση από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΓ’ το 1582, διορθώνοντας την εαρινή ισημερία.
Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία αποδέχτηκε το Γρηγοριανό Ημερολόγιο το 1924 για τις σταθερές εορτές, αλλά το Πάσχα και οι κινητές εορτές υπολογίζονται ακόμη με το Ιουλιανό. Η διαφορά στον εορτασμό, εκτός του Ιουλιανού Ημερολογίου, επηρεάζεται επίσης από το Μετωνικό Κύκλο, που χρησιμοποιείται από τους ορθόδοξους και οδηγεί σε διαφορές στον υπολογισμό της πανσελήνου.
Τελικά, κατά τον τρέχοντα αιώνα, οι δύο εκκλησίες θα εορτάσουν μαζί το Πάσχα 31 φορές, με τις συμπτώσεις να γίνονται ολοένα και πιο σπάνιες λόγω του Μετωνικού σφάλματος μετά το 2700. Αυτή η διαφορά υπολογισμού σημαίνει ότι το κοινό Πάσχα θα είναι αδύνατον στο μέλλον, αναφέρει το άρθρο από το Newsit.gr.