Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Βόρεια Ελλάδα > Πλατφόρμα AuthenBeef για την καταγραφή, την αποτύπωση αυθεντικότητας και την τεκμηρίωση του βόειου κρέατος στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας
Πλατφόρμα AuthenBeef για την καταγραφή, την αποτύπωση αυθεντικότητας και την τεκμηρίωση του βόειου κρέατος στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

Πλατφόρμα AuthenBeef για την καταγραφή, την αποτύπωση αυθεντικότητας και την τεκμηρίωση του βόειου κρέατος στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας



Μια νέα διαδικτυακή εφαρμογή αναπτύχθηκε για να προσφέρει σε καταναλωτές της Κεντρικής Μακεδονίας πληροφορίες σχετικά με την αυθεντικότητα του βόειου κρέατος. Η εφαρμογή αυτή, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου AuthenBeef, παρέχει στοιχεία για την αναγνώριση, την τοπική προέλευση, την ιχνηλασιμότητα και τη διατροφική αξία του προϊόντος. Η επίκουρη καθηγήτρια Σωτηρία Βουράκη από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δήλωσε ότι οι πληροφορίες αυτές καταχωρούνται με τεχνολογία blockchain και επαληθεύονται μέσω γονιδιακής αναγνώρισης.

Το AuthenBeef, που επικεντρώνεται στην αυθεντικότητα και ιχνηλασιμότητα βοδινού κρέατος από την Ημαθία, ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 και ολοκληρώνεται σύντομα. Το έργο χρηματοδοτήθηκε με 400.000 ευρώ από την ΕΕ και εθνικούς πόρους μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027 και περιλαμβάνει συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και άλλους εταίρους.

Ένα σημαντικό αποτέλεσμα αφορά την αποτίμηση της εφαρμογής από καταναλωτές: το 89% βλέπει ως χρήσιμη την πληροφορία για την προέλευση του κρέατος, ενώ η πλειοψηφία ενδιαφέρεται για την φρεσκάδα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Η πιστοποίηση του κρέατος εξασφαλίζεται επίσης μέσω γενετικής ανάλυσης του DNA.

Το έργο περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη εργαλείων όπως QR-coding, επιτρέποντας στους χρήστες να αποκτούν πρόσβαση στις πληροφορίες και να ευκαιριών επανατροφοδότησης. Οι στόχοι του AuthenBeef καλύπτουν την πληροφόρηση του καταναλωτή για την προέλευση του κρέατος και την καλύτερη επιλογή με βάση την αυθεντικότητά του.

Οι τεχνολογίες αιχμής όπως το blockchain και γενετικές εξετάσεις συμβάλλουν στη διασφάλιση αυθεντικότητας, ενώ το έργο αποσκοπεί στην ανάδειξη της ποιότητας του τοπικά παραγόμενου βόειου κρέατος. Η παρουσίαση του έργου έγινε στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Κρέας στο πλαίσιο της έκθεσης Zootechnia.

Η πηγή των πληροφοριών είναι η ΕΡΤ3.

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]