Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής στο ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παπανικολάου, δεν αναμένεται σεισμός άνω των 6,1 Ρίχτερ στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Ο καθηγητής ανέφερε ότι το μέγιστο μέγεθος που μπορεί να προκύψει είναι γύρω στα 6 Ρίχτερ, λόγω του ιστορικού και της φύσης του υποθαλάσσιου ρήγματος στην περιοχή.
Οι πρόσφατες σεισμικές δραστηριότητες, με τον ισχυρότερο σεισμό των 5,2 Ρίχτερ, έχουν προκαλέσει ανησυχία, αλλά η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού φαίνεται μειωμένη με βάση τα νεότερα δεδομένα. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια μείωση στη συχνότητα και το μέγεθος των σεισμών το τελευταίο τριήμερο.
Τα δύο επικρατέστερα σενάρια είναι είτε η συνέχιση της σεισμικής δραστηριότητας με μέγιστο μέγεθος 5,2 Ρίχτερ για κάποιο χρονικό διάστημα είτε η σταδιακή αποκλιμάκωση της κατάστασης με μείωση της έντασης και της συχνότητας των σεισμών. Το ενδεχόμενο αυτό, ωστόσο, απαιτεί συνεχή παρακολούθηση από τους σεισμολόγους. Ο κ. Παπανικολάου επεσήμανε ότι το ρήγμα της Αμοργού, το οποίο είχε προκαλέσει σημαντικό σεισμό το 1956, χρειάζεται αρκετούς αιώνες για να επαναφορτιστεί.
Παράλληλα, έγιναν γνωστοί δύο σεισμοί, στις 18:29 και 19:15, μεγέθους 4,3 και 4,4 Ρίχτερ αντίστοιχα, με επίκεντρα κοντά στην Αμοργό και την Ανάφη. Κατά τη διάρκεια του πρωινού, σημειώθηκε επίσης σειρά σεισμών στη Σαντορίνη, με τον ισχυρότερο να είναι 4,9 Ρίχτερ.
Στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων, οι αρχές αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στη Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό έως την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ ενθαρρύνεται το κοινό να ακολουθεί συγκεκριμένες οδηγίες για την ασφάλεια τους, όπως η αποφυγή παραμονής σε επικίνδυνα κτίρια ή περιοχές κοντά σε ακτές. Η επιτροπή σεισμικού κινδύνου αναμένεται να συνεδριάσει ξανά την ερχόμενη Τρίτη για να επανεξετάσει την κατάσταση.
Οι πληροφορίες προέρχονται από το Newsit.gr, προσφέροντας ακριβή εικόνα της κατάστασης, με στόχο να ενημερώσουν τους πολίτες για τυχόν ενέργειες και προφυλάξεις.