Το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο» του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) προετοιμάζεται να αποπλεύσει τις επόμενες ημέρες με πολυμελή ερευνητική ομάδα και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας. Στόχος της αποστολής είναι η ανάλυση δεδομένων από τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, σύμφωνα με πληροφορίες από το Newsit.gr.
Το ΕΛΚΕΘΕ ανακοίνωσε ότι η έρευνα θα επικεντρωθεί στη συλλογή γεωλογικών, γεωφυσικών, γεωχημικών και ωκεανογραφικών δεδομένων. Αυτό θα συμβάλει στην κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή. Οι έρευνες θα περιλαμβάνουν βυθομετρική αποτύπωση του πυθμένα για την αναγνώριση δομών που σχετίζονται με υποθαλάσσια ρήγματα, τον ενδεχόμενο εντοπισμό κατολισθήσεων, καθώς και την εκτίμηση επικινδυνότητας.
Επιπλέον, θα γίνουν καταγραφές σεισμικών τομών για την ανάλυση των ρηγμάτων και τη διερεύνηση πιθανών αλλαγών στον πυθμένα. Θα εξεταστούν ακόμα ωκεανογραφικές παράμετροι, όπως η θερμοκρασία και η αλατότητα, και οι συγκεντρώσεις ραδιενεργών στοιχείων για την ανίχνευση πιθανής ρευστής δραστηριότητας από τα ρήγματα.
Ο γεωλόγος και διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Δημήτρης Σακελλαρίου, δήλωσε ότι οι μετρήσεις θα βοηθήσουν στην αποτύπωση κατολισθήσεων και στην ανάλυση της πιθανότητας ενεργοποίησης ρευστών μέσα από τα ρήγματα. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη σύνδεσης της σεισμικής δραστηριότητας με ηφαιστειακά φαινόμενα, και η προσοχή επικεντρώνεται περισσότερο στα ρήγματα και τις κατολισθήσεις.
Ο ερευνητικός πλόας αποτελεί μέρος του προγράμματος «Αθηνά εναντίον Εγκέλαδου», που χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και αποσκοπεί στην κατανόηση των υποθαλάσσιων ενεργών ρηγμάτων του Νότιου Αιγαίου και του σεισμικού δυναμικού τους.