Η Ζίτσα Ιωαννίνων διακρίνεται για την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών, με τις ποικιλίες «ντεμπίνα» και «βλάχικο» να ξεχωρίζουν διεθνώς χάρη στην ονομασία προέλευσής τους. Αυτή η περιοχή, παρότι μικρή σε έκταση, έχει εδραιωθεί εμπορικά, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση σε πωλήσεις μετά το «ασύρτικο» της Σαντορίνης. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3, η υψηλή ποιότητα των κρασιών αποδίδεται τόσο στους ορεινούς αμπελώνες όσο και στον ανθρώπινο παράγοντα.
Ο Θανάσης Κατσανάκης, διευθύνων σύμβουλος της Συνεταιριστικής Οινοποιίας Ηπείρου, αναφέρει ότι ένας αμπελώνας σε υψόμετρο 1860 μέτρων προσφέρει ποιοτικές πρώτες ύλες, αναδεικνύοντας έτσι το προϊόν. Παράλληλα, το οινοποιείο εστιάζει σε ένα καλά ενημερωμένο καταναλωτικό κοινό, επεκτείνοντας την παραγωγή του μέσω νέων εγκαταστάσεων και επενδύσεων στη ζυθοποιία.
Σημαντικοί πελάτες των κρασιών της Ζίτσας είναι ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότιος Κορέα, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές αρχίζουν να εκτιμούν τις μοναδικές γεύσεις των ορεινών αυτών προϊόντων.