Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Βόρεια Ελλάδα > Ταυτοποίηση αλιευμάτων μέσω του σύγχρονου Εργαστηρίου Αλιείας του ΑΠΘ
Ταυτοποίηση αλιευμάτων μέσω του σύγχρονου Εργαστηρίου Αλιείας του ΑΠΘ

Ταυτοποίηση αλιευμάτων μέσω του σύγχρονου Εργαστηρίου Αλιείας του ΑΠΘ



Η εμπορική νοθεία σε είδη ψαριών αποτελεί ένα συνήθες φαινόμενο, καθώς πολλά είδη μοιάζουν μεταξύ τους και οι καταναλωτές δυσκολεύονται να τα διακρίνουν, ιδίως όταν είναι μαγειρεμένα. Οι ειδικοί συμβάλουν στην ταυτοποίηση των ειδών, προσφέροντας χρήσιμα εργαλεία στις αρμόδιες αρχές για την προστασία των καταναλωτών, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3.

Οπτικές διαφορές μεταξύ των ψαριών ενδέχεται να είναι εμφανείς σε έναν ειδικό, όμως οι καταναλωτές συχνά εξαπατώνται κατά την κατανάλωση, πληρώνοντας ακριβά για ένα ψάρι που δεν είναι αυτό που νομίζουν. Επιστήμονες από το Εργαστήριο Αλιείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου χρησιμοποιούν τεστ PCR για την ακριβή ταυτοποίηση των ειδών.

Για την προστασία των καταναλωτών από την εμπορική νοθεία, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχει αναπτυχθεί μια εκτεταμένη βάση δεδομένων που περιλαμβάνει μοριακή ανάλυση για τον γεωγραφικό εντοπισμό της προέλευσης ορισμένων ψαριών. Στο πλαίσιο μελέτης διαφορετικών ομάδων ψαριών για την ταυτοποίησή τους συμμετείχαν επίσης το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Αριστοτέλειο, το Δημοκρίτειο και η Γεωπονική Σχολή Αθηνών.

Οι πληροφορίες προέρχονται από ρεπορτάζ της Χριστίνας Συμεωνίδου για την ΕΡΤ3.

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]