Έρευνα που διεξήχθη από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής (ΕΕΒΤ) στην Ελλάδα αποκαλύπτει ότι οι Έλληνες είναι επιφυλακτικοί απέναντι στις επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στη δημοκρατία και τις ανθρώπινες σχέσεις από τώρα έως το 2040. Συγκεκριμένα, το 78% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ΤΝ θα υπονομεύσει τις ανθρώπινες σχέσεις, ενώ το 62% ανησυχεί για αρνητικό αντίκτυπο στη δημοκρατία. Μόνο το 13% συμφωνεί με τη χρήση αυτόνομων συστημάτων ΤΝ χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ3, η πλειονότητα των συμμετεχόντων (73%) είναι κατά της ανάθεσης φροντίδας ηλικιωμένων ή ασθενών σε έξυπνα ρομπότ. Πέραν αυτών, το 56% τάσσεται υπέρ του ελέγχου της αξιοπιστίας των πληροφοριών στο διαδίκτυο για την πρόληψη παραπληροφόρησης.
Στο επίπεδο των βιοηθικών θεμάτων, το 71% των ερωτηθέντων υποστηρίζει τη δυνατότητα παθητικής ή ενεργητικής ευθανασίας, με ενδεχόμενη συναίνεση της οικογένειας. Αναφορικά με τις παρένθετες μητέρες, το 62% πιστεύει πως δεν έχουν δικαίωμα να κρατήσουν το παιδί, ενώ υπάρχουν διχασμένες απόψεις σχετικά με την αμοιβή τους. Η έρευνα επίσης δείχνει ότι το 72% απορρίπτει την επιλογή χαρακτηριστικών των παιδιών μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Η έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ καταδεικνύει πως οι Έλληνες ανησυχούν για τις τεχνολογικές αλλαγές και την επίδρασή τους, επιμένοντας στη διατήρηση των παραδοσιακών αξιών και της οικογενειακής συνοχής. Οι συστάσεις στοχεύουν σε επιλογές πολιτικής που θα διασφαλίσουν ηθική διακυβέρνηση της ΤΝ.