Η αναφορά στην επανάληψη ιστορικών καταστάσεων εμφανίζεται ξανά με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες από το Newsit.gr. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι πιθανό να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον για να υπογράψει συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αφορά την παραχώρηση πρόσβασης στους ορυκτούς πόρους της Ουκρανίας ως αντάλλαγμα για την παρεχόμενη οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ.
Η συμφωνία αυτή εικάζεται ότι θα αποφέρει στους Αμερικανούς κέρδη που εκτιμώνται σε 500 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ένα νεοσύστατο ταμείο θα διαχειρίζεται από κοινού με την Ουκρανία τα έσοδα από την εκμετάλλευση αυτών των πόρων.
Ανάλογα περιστατικά συνέβησαν στο παρελθόν, όπως η επιβολή Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου στην Ελλάδα μετά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, όπου η χώρα υποχρεώθηκε να εκχωρήσει πηγές δημοσίων εσόδων προκειμένου να εξοφλήσει το χρέος της. Επίσης, η Γερμανία υπέστη οικονομικές κυρώσεις μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου που οδήγησαν στην κατάληψη της βιομηχανικής της περιοχής από Γαλλία και Βέλγιο, προκειμένου να εξασφαλιστούν αποζημιώσεις πολέμου.
Αυτές οι ιστορικές παραλληλίες αναδεικνύουν τις επιπτώσεις ορισμένων πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων που συνεχίζουν να επαναλαμβάνονται με νέες μορφές στις διεθνείς σχέσεις.