Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Δ. Θεσσαλονίκης: Ξινόμαυρο και Αγιωργίτικο «έκλεψαν» τις εντυπώσεις στον αστικό αμπελώνα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δ. Θεσσαλονίκης: Ξινόμαυρο και Αγιωργίτικο «έκλεψαν» τις εντυπώσεις στον αστικό αμπελώνα (ΦΩΤΟ-VIDEO)



Ο τρύγος των ερυθρών ποικιλιών πραγματοποιήθηκε σήμερα (20/9) το πρωί στον αστικό αμπελώνα του δήμου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Καυτανζογλείου.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει δημιουργήσει τον δικό του αστικό αμπελώνα… κάτι πολύ ιδιαίτερο για την χώρα. Ανάλογες πρακτικές έχουν εφαρμοστεί σε πόλεις, όπως το Παρίσι και το Σαν Φρανσίσκο. Όλο αυτό ξεκίνησε το 2013 με τους συνεργάτες στην αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, με το Κτήμα Γεροβασιλείου και τη συνδρομή του ΑΠΘ, κι έτσι το αγκάλιασε όλη γειτονιά»

Επιπλέον, ο δήμαρχος σημείωσε πως φέτος θα οργανωθεί δημοπρασία των κρασιών που παράγονται από τον αστικό αμπελώνα και τα έσοδα θα διατεθούν για την υποστήριξη ανθρώπων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ στο εργαστήριο της Αμπελουργίας, Στέφανος Κουνδουράς μιλώντας για τις ποικιλίες του αμπελώνα και συμπληρώνοντας ότι μέσω του τρύγου μπορεί να εμφιαλωθούν συνολικά γύρω στα 500 με 700 μπουκάλια κρασί. «Εδώ καλλιεργούμε τις ποικιλίες ξινόμαυρο, αγιωργήτικο, μαλαγουζιά και τη ρομπόλα για να καλύψουμε όσο τον δυνατόν περισσότερο την ποικιλομορφία που έχει η Ελλάδα. Όλες πάνε εξαιρετικά και λόγω της προσπάθειας των ανθρώπων του δήμου ο αμπελώνας έχει βρει τον ρυθμό του».

Να τονιστεί, πως ο αστικός αμπελώνας δημιουργήθηκε στον χώρο όπου παλαιότερα βρισκόταν το δημοτικό μηχανουργείο ως αποτέλεσμα συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης με το Εργαστήριο Αμπελουργίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ καθώς και με το Κτήμα Γεροβασιλείου. Στον αστικό αμπελώνα, που αναπτύσσεται σε μια έκταση δύο στρεμμάτων απέναντι από το Καυτανζόγλειο, έχουν φυτευτεί οινοποιήσιμες ποικιλίες. Από τις λευκές ποικιλίες επιλέχθηκαν η ρομπόλα και η μαλαγουζιά και από τις ερυθρές το αγιωργίτικο και το ξινόμαυρο.

Δείτε τις φωτογραφίες του GRTimes:

Πηγή: GrTimes

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]