Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Κερκίνη: Αγριογούρουνα καταστρέφουν ολοσχερώς τις καλλιέργειες-Κραυγή αγωνίας των κατοίκων (ΦΩΤΟ)

Κερκίνη: Αγριογούρουνα καταστρέφουν ολοσχερώς τις καλλιέργειες-Κραυγή αγωνίας των κατοίκων (ΦΩΤΟ)



Πεινασμένοι αγριόχοιροι -πάνω από 100 κιλά- «σαρώνουν» την Κερκίνη-Καταστροφές ανυπολόγιστης αξίας, αλλά και τροχαία ατυχήματα προκαλούν φόβο στους κατοίκους της περιοχής-Κραυγή απόγνωσης αποκλειστικά στο GRTimes.gr

Απελπισμένοι, πλέον, οι κάτοικοι, δεν μπορούν να διαχειριστούν τη δραματική διάσταση των καταστροφών από τις -συχνές, πια- επιδρομές των αγριογούρουνων στην περιοχή και απευθύνουν έκκληση στην Πολιτεία για άμεση παρέμβαση, διότι, όπως λένε, η κατάσταση έχει φτάσει πια στο απροχώρητο.

Οι καταστροφές στις καλλιέργειες

Όπως επισημαίνουν, ο υγρότοπος της Κερκίνης, εδώ και χιλιάδες χρόνια, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς τόπους φιλοξενίας της άγριας ζωής καθώς η διέλευση του ποταμού Στρυμόνα δε σταμάτησε ποτέ να τροφοδοτεί την περιοχή με τεράστιες ποσότητες νερού με ότι αυτό συνεπάγεται για το φυτικό και ζωικό βασίλειο.

«Μάθαμε από γενιά σε γενιά να σεβόμαστε και να φροντίζουμε τη φύση. Τα τελευταία χρόνια όμως αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο πρόβλημα που ολοένα κι επιδεινώνεται και οι συνέπειες πια, είναι ανεξέλεγκτες. Το πρόβλημα αυτό έχει όνομα και λέγεται “αγριογούρουνα”», σημειώνει ο Θοδωρής Καρατζίκος και εξηγεί πως η κατάσταση έφτασε στο σημερινό σημείο, να μετράνε, δηλαδή, τεράστιες καταστροφές και να φοβούνται ακόμη και για τη ζωή τους.

Τι είναι το υβρίδιο που ευθύνεται για τις καταστροφές

«Εδώ και λίγα χρόνια εμφανίστηκε ένα καινούριο είδος αγριογούρουνου, υβρίδιο. Το είδος αυτό πολλαπλασιάζεται με απίστευτους ρυθμούς καθώς, αντί για 2-3 μικρά γεννά τουλάχιστον 12-13, δε φοβάται τους ανθρώπους και φωλιάζει μέσα στον κάμπο και στα χωράφια, αντί για τις δασικές εκτάσεις.

Έχουν προκαλέσει σε πολλές περιπτώσεις τροχαία, πολλά εξ’ αυτών θανατηφόρα, καθώς κινούνται ανεξέλεγκτα και κυρίως τη νύχτα σε αφύλακτους δρόμους με περιορισμένη ορατότητα. Οι καταστροφές που προκαλούν είναι ανυπολόγιστες. Για παράδειγμα, ένα χωράφι καλαμποκιού έχει 270 ευρώ/στρέμμα έξοδα, δηλ. τα 100 στρέμματα καλλιέργειας μιας οικογένειας απαιτούν μόνο στο οικονομικό σκέλος 27.000 ευρώ έξοδα και συμμετοχή μηχανολογικού εξοπλισμού αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Ο Θοδωρής Καρατζίκος

Εφόσον ο αγρότης πληρώσει όλα τα έξοδα, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΛΓΑ (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων) αγωνίζεται να φτάσει στη συγκομιδή κι εκεί έρχεται η… χαριστική βολή, καθώς 20 μέρες πριν γίνει ενσύρωμα (απαραίτητη κι ακριβή ζωοτροφή) εισβάλλουν στην κυριολεξία κοπάδια ολόκληρα από αγριογούρουνα και λεηλατούν μέσα σε 20 νύχτες όλη την καλλιέργεια καταστρέφοντάς την ολοσχερώς. Η οικονομική και ψυχολογική κατάσταση του αγρότη δεν περιγράφεται καθώς οι ζημίες απ’ αυτά τα ζώα ΔΕΝ αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.

Στην περίπτωση τώρα που ο αγρότης είναι και κτηνοτρόφος η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο τραγική, εφόσον ο άνθρωπος αυτός θα πρέπει να αγοράσει για τα ζώα του το ενσύρωμα που δεν του επετράπη να παράξει με κόστος περίπου στα 370 ευρώ/ στρέμμα, δηλ. 100 στρέμματα με 370 ευρώ, 37.000 ευρώ. Αν προσθέσουμε και τα έξοδα της κατεστραμμένης καλλιέργειάς του, το κόστος ξεπερνά τις 60.000 ευρώ μόνο για το ενσύρωμα».

Οι οικογένειες δεν αντέχουν το κόστος

Ο Θοδωρής Καρατζίκος, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Κατερίνης λέει πως πλέον καμία αγροτική οικογένεια δεν μπορεί ν’ αντέξει αυτό το κόστος με αποτέλεσμα, ή να εγκαταλείπουν τα χωράφια και να οδηγούνται κι αυτοί οι λίγοι κάτοικοι των χωριών αυτών στη μετανάστευση, ή να καταφεύγουν σε ριψοκίνδυνες καταστάσεις προσπαθώντας να διαφυλάξουν τον κόπο τους κυκλοφορώντας με κυνηγετικά όπλα όλη τη νύχτα στα χωράφια, κινδυνεύοντας, αφού μπορούν ξαφνικά να βρεθούν αντιμέτωποι με πάνω από 30 πεινασμένους αγριόχοιροιρους, κάποιοι εκ των οποίων ξεπερνούν τα 100 κιλά, πραγματικά θηρία ή να αλληλοσκοτωθούν ή να συλληφθούν για λαθροθηρία με κατασχέσεις οχημάτων, δικαστήρια κλπ., ή στην καλύτερη να οδηγηθούν σε υπερκόπωση εφόσον είναι όλη τη μέρα στη δουλειά και όλο το βράδυ ξενυχτούν στα χωράφια.

«Καλείται η Πολιτεία να δώσει λύση άμεσα με το να αποζημιώνει τις ζημίες των αγριογούρουνων μέσω ΕΛΓΑ και να επιτρέψει το κυνήγι τους 30 ημέρες πριν την κανονική έναρξή του», καταλήγει.

Πηγή:GrTimes

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]