Αρχική > Ελλάδα > Ποιοι βουλευτές ετοιμάζονται να μπουν στην κυβέρνηση – Οι αμετακίνητοι
Ποιοι βουλευτές ετοιμάζονται να μπουν στην κυβέρνηση - Οι αμετακίνητοι
Ποιοι βουλευτές ετοιμάζονται να μπουν στην κυβέρνηση - Οι αμετακίνητοι

Ποιοι βουλευτές ετοιμάζονται να μπουν στην κυβέρνηση – Οι αμετακίνητοι



«Ο ανασχηματισμός διαχρονικά είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο»: Αυτό σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς κατα την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σχετικά με τα σενάρια για ανασχηματισμό, ο οποίος δεδομένα δεν θα γίνει εντός της εβδομάδας, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, που συνεδριάζει αύριο, και η οποία θα παραμείνει η ίδια.

Βέβαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε αλλαγές, με τις σκέψεις του πρωθυπουργού να οδηγούν πως αυτές θα είναι δομικού χαρακτήρα, οι οποίες όμως φαίνεται να… τρενάρουν: Και αυτό γιατί δνε έχει ξεκαθαριστεί ποιοι βουλευτές θα μπουν στην κυβέρνηση και τα αξιώματα τα οποία θα λάβουν.

Σημειώνεται, δε, πως για όλες τις αποφάσεις, ο πρωθυπουργός είναι σε ανοιχτή διαβούλευση με τους συνεργάτες του, καθώς και με δύο συγκεκριμένους υπουργούς, τους οποίους εμπιστεύεται απολύτως και συζητεί μαζί τους τις σκέψεις τους: τους Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο, όπως αναφέρει η στήλη Big Mouth του Powergame.gr. Κομβικό ρόλο, δε, φαίνεται πως έχουν αναλάβει δύο συγκεκριμένοι συνεργάτες του πρωθυπουργού: πρόκειται για τον πολύπειρο επί των κομματικών Θανάση Νέζη και τον έχοντα την εικόνα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιώργο Μυλωνάκη,

Ανασχηματισμός: Ποιοι βουλευτές… ράβονται – Ποιοι υφυπουργοί βρίσκονται ένα βήμα πριν την έξοδο
Ο λόγος για την καθυστέρηση φαίνεται πως αφορά την εντονότερη αξιοποίηση της ΚΟ της ΝΔ στην κυβέρνηση και τον αριθμό των βουλευτών που θα μπουν στο κυβερνητικό σχήμα. Ειδικότερα, η στήλη Τζόκερ του parapolitika.gr αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι Θεσσαλοί Χρήστος Κέλλας και Χρήστος Μπουκώρος είναι στα υπόψιν για την ανάληψη ενός χαρτοφυλακίου, όπως και οι Δημήτρης Μαρκόπουλος, Βασίλης Οικονόμου, Άννα Ευθυμίου και Κώστας Γκιουλέκας.

Στη σεναριολογία, δε, δεν απουσιάζουν τα ονόματα όπως αυτό του Τάσου Χατζηβασιλείου, του Χρήστου Δερμεντζόπουλου, του Φάνη Παπά και άλλων.

Σημειώνεται άλλωστε πως για το συγκεκριμένο ζήτημα ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος, εξαπέλυσε «πυρά» νωρίτερα σήμερα μιλώντας στο κανάλι της Βουλής: «Είμαι σφόδρα εναντίον των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών. Δεν μπόρεσαν να βγουν με ψήφο και πήγαιναν με το αξίωμα του υπουργού στις περιφέρειες για να εκλεγούν βουλευτές. Αυτό το θεωρώ ανήθικο», είπε χαρακτηριστικά.

Το ντόμινο σε ό,τι αφορά τις θέσεις των υφυπουργών οδηγεί στην έξοδο, όπως όλα δείχνουν, συγκεκριμένα πρόσωπα. Ειδικότερα, στο «γαλάζιο στρατόπεδο» ένας από τους λόγους του εκλογικού αποτελέσματος κρίνεται πως είναι το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, στο οποίο αναμένεται η προώυηση «σημειακών» αλλαγών, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Alpha. Πληροφορίες αναφέρουν πως το… «μάρμαρο είναι πολύ πιθανό να πληρώσει» ο Χάρης Θεοχάρης, που μοιάζει ως το «ιδανικό εξιλαστήριο θύμα».

Σε σχέση, δε, με το τι θα μπορούσε να «γλυτώσει» τον Χάρη Θεοχάρη, αυτό θα μπορούσε να είναι η μετακόμιση του Νίκου Παπαθανάση στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς δύο αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο πιθανόν θα ήταν υπερβολικό.

Κατά τ’ άλλα, σε δύσκολη θέση φαίνεται πως βρίσκονται τόσο η υφυπουργός Υποδομών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, όσο και η υφυπουργός Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα. Η μεν πρώτη πήρε πολύ χαμηλό βαθμό σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της στα κυβερνητικά κλιμάκια που περιόδευσαν προεκλογικά ανά την ελληνική περιφέρεια, ενώ η δεύτερη είχε προκαλέσει προ πολλού τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργικού στρατηγείου σε ό,τι αφορά τη στάση της σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Οι μάχες που θέλει να κερδίσει ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί που μετακινούνται
Με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποσκοπεί στο να «κερδίσει» τις μάχες απέναντι στην ακρίβεια και τη γραφειοκρατία. Αυτό, όπως σημειώνει, η στήλη Big Mouth του Powergame.gr, σηματοδοτεί αλλαγές -μεταξύ άλλων- τόσο στο χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εσωτερικών, με τη Νίκη Κεραμέως να μετακινείται από τη θέση της, όσο και στο αντίστοιχο του Υπουργείου Ανάπτυξης, με τον Κώστα Σκρέκα να φημολογείται πως αποχωρεί από το εν λόγω αξίωμα.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, η ονοματολογία έχει φουντώσει και μάλιστα για τα καλά: ειδικότερα στη θέση της Νίκης Κεραμέως ακούγεται πως θα τοποθετηθεί ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης, ενώ ο Χρήστος Σταϊκούρας φημολογείται πως θα αντικαταστήσει τον Κώστα Σκρέκα.

Δεδομένη φαίνεται και η απομάκρυνση του Λευτέρη Αυγενάκη, με τον πρωθυπουργό να προσανατολίζεται και εδώ σε αλλαγή στον υπεύθυνο του εν λόγω χαρτοφυλακίου, με το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει να αναζητείται, όπως επισημαίνει η στήλη.

Ανασχηματισμός: Ποιοι υπουργοί είναι αμετακίνητοι
Μετά την αναφορά στις πιθανές αλλαγές, σειρά έχει το ποιοι φαίνονται αμετακίνητοι στο αξίωμά τους: σε αυτήν την κατηγορία φαίνεται πως θα είναι ο «τσάρος» της οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένος σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιό του, ιδίως έχοντας κατά νου τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τη σύγκρισή τους με τους αντίστοιχους της Ευρωζώνης.

Αμετακίνητη μοιάζει και η «ομάδα του Μαξίμου»: o Άκης Σκέρτσος φαίνεται πως θα διατηρηθεί στη θέση του ως υπουργός Επικρατείας. Σταθερός παραμένει στο πόστο του και ο Μάκης Βορίδης, ενώ ανεβασμένες είναι και οι μετοχές του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη. Σε ό,τι αφορά το «τιμ Μαξίμου», επίσης, οι πληροφορίες της στήλης Big Mouth αναφέρουν πως ο ΓΓ του πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής, έχει ενθουσιάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που δεν συνηθίζει, άρα τα διάφορα σενάρια περί επιστροφής του Γρηγόρη Δημητριάδη ή της ένταξης του Γιώργου Μυλωνάκη στο «τιμ Μαξίμου» δεν ευσταθούν

Δύσκολο, δε, φαίνεται να μετακινηθεί από το αξίωμά του και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος θεωρείται πως τα έχει πάει καλά σε σημαντικούς τομείς, όπως τα ελληνοτουρκικά, αλλά και την προσωπική σχέση που φαίνεται πως έχει αναπτύξει με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος τον θεωρεί ως μια προσωπικότητα που μπορεί να διαδραματίσει τον δικό της ρόλο στο Κυπριακό.

 

Πηγή: https://www.parapolitika.gr

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]