Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Πυροσβέστες Ηπείρου: Μη μας πετάτε σαν τσουβάλια – Ζητάμε τα αυτονόητα

Πυροσβέστες Ηπείρου: Μη μας πετάτε σαν τσουβάλια – Ζητάμε τα αυτονόητα



Κραυγή διαμαρτυρίας απεύθυναν οι πυροσβέστες της Ηπείρου μέσω της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων της τοπικής Περιφερειακής Ενότητας, οι οποίοι με ανακοίνωση – καταγγελία ζητούν από την κυβέρνηση και την ηγεσία του Σώματος, σεβασμό και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης όταν καλούνται να μετακινηθούν σε άλλη περιοχή της Ελλάδας προκειμένου να ριχτούν στη μάχη με τις φλόγες.

Όπως εξηγούν στην ανακοίνωσή τους, η συνδικαλιστές πυροσβέστες Ηπείρου, αφορμή για την καταγγελία αποτέλεσε η πρόσφατη πυρκαγιά στην Αχαΐα για την κατάσβεση της οποίας μετακινήθηκαν υδροφόρα οχήματα και πυροσβέστες από την Ήπειρο.

Μετά από επικοινωνία που είχαμε με τα μέλη της Ένωσης που μετακινήθηκαν στις πυρκαγιές της Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις Πόρτες Αχαΐας από την Κυριακή 3/7 με διπλά πληρώματα έτσι ώστε να εργάζονται μια μέρα και να ξεκουράζονται την επομένη για να ριχθούν ξανά στη μάχη με την πύρινη λαίλαπα, θεωρητικά οι συνθήκες διαβίωσης πρέπει να είναι οι πρέπουσες και ανθρώπινες» σημειώνουν αρχικά στην ανακοίνωσή τους οι πυροσβέστες.

Και προσθέτουν: «Η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου δικαιώθηκε για ακόμη μια φορά πως δεν υπάρχει σχεδιασμός στην μετακίνηση των πυροσβεστών στο να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και με τον τρόπο αυτό μας κάνουν αναποτελεσματικούς, ενώ παράλληλα εξαντλείται και το προσωπικό. Δε γίνεται οι περισσότερες αλλαγές να γίνονται με τρόπο που να κουράζει ακόμη περισσότερο τον Έλληνα πυροσβέστη. Δε γίνεται η φυσική και πολιτική ηγεσία να κωφεύει για άλλη μια φορά εις βάρος του Έλληνα Πυροσβέστη. Πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι με οικογένειες εκτός αν το σεβαστό Αρχηγείο μας θεωρεί απλά αριθμούς».

Στην ανακοίνωση – καταγγελία υπάρχουν και δύο υποσημειώσεις. Η πρώτη αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στις ξένες δυνάμεις κάνετε τελετές υποδοχής, ενώ εμείς πεταμένοι σαν τσουβάλια με κίνδυνο την υγεία των συναδέλφων από τη στιγμή που η Covid-19 είναι σε έξαρση ξανά με κίνδυνο να μολυνθούν και να μεταφέρουν τον ιό στις οικογένειες των συναδέλφων». Η δεύτερη αναφέρει: «Δεν πιστεύουμε να μένουν σε τέτοιες άθλιες εγκαταστάσεις γιατί μάλλον δεν θα ξανάρθουν. Τα παλαμάκια και το φιλότιμο τελείωσαν».

Μιλώντας στο GRTimes για το περιστατικό αλλά και για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου, Ιωσήφ Νάστας έκανε λόγο για εξασφάλιση των αυτονόητων συνθηκών διαβίωσης, όταν πυροσβέστες αφήνουν τη βάση τους για την κατάσβεση πυρκαγιάς σε απομακρυσμένη περιοχή.

«Στην προκειμένη περίπτωση συνάδελφοι έφυγαν το απόγευμα της Κυριακής από την Ήπειρο και έφτασαν στην Πάτρα αργά το βράδυ κοντά στα μεσάνυχτα. Διανυκτέρευσαν εκεί και την επομένη πήγαν στα μέτωπα της φωτιάς για να συνδράμουν στην κατάσβεση της. Ίσα ίσα που πρόλαβαν δηλαδή να ξεκουραστούν» υπογραμμίζει ο κ. Νάστας.

Σα να μην έφτανε όμως αυτό «οι συνθήκες στις εγκαταστάσεις στις οποίες έμειναν το βράδυ, δεν ήταν οι πρέπουσες για τους πυροσβέστες. Ένα κτίριο Πυροσβεστικού Σταθμού στην ΒΙΠΕ Πάτρας, από το οποίο όταν είδαμε φωτογραφίες πραγματικά αγανακτήσαμε. Δεν ζητάμε λοιπόν τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο. Σεβασμό και σωστές συνθήκες διαβίωσης, όταν εργαζόμαστε μακριά από τη βάση μας. Δεν παραπονιόμαστε ούτε για τις μετακινήσεις, ούτε για τις αποστάσεις που καλύπτουμε, ούτε και για τη δουλειά μας» κατέληξε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου.

Πηγή: GrTimes.gr

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]