Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Σέρρες: Πάνω από 200 κιλά μπακάλικης πιπεριάς στην αποψινή 7η γιορτή (ΦΩΤΟ)

Σέρρες: Πάνω από 200 κιλά μπακάλικης πιπεριάς στην αποψινή 7η γιορτή (ΦΩΤΟ)



Περισσότερα από 200 κιλά μπακάλικης πιπεριάς θα τηγανιστούν και θα ψηθούν απόψε στην 7η Γιορτή μπακάλικης πιπεριάς που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη Σερρών. «Περιμένουμε πάνω από 2.000 κόσμο και τα έσοδα θα διατεθούν στον Πολιτιστικό Σύλλογο», δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών & κατοίκων Αγίου Ιωάννη Σερρών Αλησμόνητες Πατρίδες.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου στο GRTimes.gr Πέτρος Άτσαλος «περιμένουμε πάνω από 2.000 κόσμο και τα έσοδα θα διατεθούν στο Σύλλογο μας» προσθέτοντας πως θα ψήνουν και θα τηγανίζουν πάνω από 200 κιλά μπακάλικες πιπεριές τις οποίες θα διαθέσουν οι παραγωγοί στο Σύλλογο και θα μοιράζονται στον κόσμο δωρεάν.

Ύστερα από παύση δύο ετών λόγω πανδημίας, όλοι οι δρόμοι οδηγούν απόψε από τις 20.00 και μετά στην κεντρική πλατεία του Αγίου Ιωάννη, σε απόσταση 2 χλμ. από την πόλη των Σερρών. Η γιορτή η οποία διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2014 πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών & κατοίκων Αγίου Ιωάννη Σερρών Αλησμόνητες Πατρίδες ο οποίος αποτελείται από 350 μέλη.

Η 7η γιορτή μπακάλικης πιπεριάς θα συνοδεύεται από παραδοσιακό γλέντι με το μουσικό σχήμα ‘Εμπειροτέχνες’ ενώ θα χορέψουν τα χορευτικά τμήματα Θρακική Εστία Ν. Σερρών, Πολιτιστικός Σύλλογος Οινούσας, Σύλλογος Ποντίων «Οι Ακρίτες». Σημειώνεται πως η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Σερρών (ΚΕΔΗΣ) και τον Δήμο Σερρών.

Η προέλευση και το όνομα της μπακάλικης πιπεριάς

Οι μπακάλικες πιπεριές παράγονται σ’ όλο το νομό Σερρών, ωστόσο οι κάτοικοι του Άη Γιάννη είναι οι πρώτοι που αναδείξανε το προϊόν και το βγάλανε εκτός συνόρων (εκτός Σερρών).

Όπως εξηγεί ο κ. Άτσαλος στο GRTimes.gr έφεραν το σπόρο μαζί τους οι παππούδες τους από την Προύσα της Μικράς Ασίας και η καλλιέργεια συνεχιζόταν από γενιά σε γενιά. Ονομάστηκε μπακάλικη, διότι όταν γινόταν η συγκομιδή τους, Σεπτέμβριο μήνα, τις πηγαίνανε στον μπακάλη της γειτονιάς τους για να τις κάνει τουρσί.

«Τώρα μαζεύονται από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, για να διατίθενται φρέσκιες, ωστόσο η συγκομιδή τους είναι δύσκολη» δηλώνει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου και ο ίδιος παραγωγός μπακάλικης πιπεριάς Πέτρος Άτσαλος. Όπως αναφέρει για ένα κιλό μπακάλικες πιπεριές απαιτούνται 140 – 150 τεμάχια, η δε ετήσια παραγωγή τους ανέρχεται περί τους 50 τόνους. Στην περιοχή του Άη Γιάννη Σερρών δραστηριοποιούνται δέκα (10) παραγωγοί.

Η μπακάλικη πιπεριά εκτός από φρέσκια διατίθεται και με τρίμηνη φυσική ωρίμανση η οποία είναι ιδανική για μαγείρεμα με όσπρια, στο φούρνο με κρέας ενώ μπορεί να αποξηρανθεί και να γίνει μπούκοβο.

Η «τηγανιτή πατάτα» του καλοκαιριού

Οι Σερραίοι την αποκαλούν την ‘τηγανιτή πατάτα’ του καλοκαιριού και όπως μας εξηγεί ο κ. Άτσαλος «δεν υπάρχει ταβέρνα στις Σέρρες που να μην σερβίρει μπακάλικη πιπεριά» και προσθέτει «όποιος τις δοκιμάζει ‘κολλάει’» και κάπως έτσι τις παρομοιάζουν με τις φρέσκιες τηγανιτές πατάτες.

Σημειώνεται ότι η μπακάλικη πιπεριά διατίθεται σ’ όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Ελλάδας, ενώ στη Θεσσαλονίκη τις βρίσκει κανείς και στην Λαχαναγορά.

 

Πηγή: GrTimes

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]