Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Στη Θεσσαλονίκη το «900 Μαρίνος Ζαμπάτης»: Ξενάγηση στο υπερσύγχρονο σκάφος που φυλά τα ελληνικά σύνορα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Στη Θεσσαλονίκη το «900 Μαρίνος Ζαμπάτης»: Ξενάγηση στο υπερσύγχρονο σκάφος που φυλά τα ελληνικά σύνορα (ΦΩΤΟ-VIDEO)



Βρίσκεται μέρα-νύχτα στις επάλξεις, με το άρτια εκπαιδευμένο πλήρωμά του και τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό του, προκειμένου να επιτηρεί τα ελληνικά σύνορα.

Το σκάφος «900 Μαρίνος Ζαμπάτης» βρίσκεται για λίγο στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ και είναι επισκέψιμο για το κοινό.

Πρόκειται για ένα πλοίο το οποίο το Λιμενικό Σώμα παρέλαβε τον Απρίλη του 2021, τέσσερις μήνες αφότου περατώθηκε στην Ιταλία από εγχώρια ναυπηγική εταιρεία.

Όπως εξηγεί στο GRTimes ο Κυβερνήτης, Υποπλοίαρχος Ανδρέας Τσελής, «το πλοίο είναι υπερσύγχρονο καθώς διαθέτει δυνατότητες που δεν έχουν αλλά πλοία στην Ευρώπη. Δυνατότητες που διαθέτουν μόνο ακόμη τρία, αδελφά σκάφη του», γεγονός το οποίο ο Κυβερνήτης αποδίδει στην πρόσφατη περάτωσή του.

Ο Μαρίνος Ζαμπάτης σκοτώθηκε τον Απρίλη του ‘97, από πυρά διακινητών ναρκωτικών, όπως εξηγεί ο κ. Τσελής.

 

Το μήκος του πλοίου ανέρχεται σε 38,7μ., ενώ το πλάτος του είναι 5μ. «Αναπτύσσει ταχύτητα 35 κόμβων, δηλαδή περίπου 64χλμ./ώρα», εξηγεί επιπλέον ο Κυβερνήτης, ο οποίος περιγράφει πως «διαθέτει δυο οπλικά συστήματα: ένα στο μπροστινό κι ένα στο πίσω μέρος, που μπορούν να δεχτούν όπλα διαμετρήματος 0,50mm και 0,62mm, ενώ φυσικά υπάρχει και κάμερα νυκτός».

Εντυπωσιακά είναι επιπλέον τα συστήματα πλοήγησης αλλά και εντοπισμού με τα οποία έχει εξοπλιστεί το «900 Μαρίνος Ζαμπάτης», με τον κ. Τσελή να εξηγεί μεταξύ άλλων πως οι κάμερες λειτουργούν άρτια και τη νύχτα, ενώ, όπως θα δείτε και στο βίντεο του GRTimes, η κάμερα μπορεί να δείξει με εξαιρετική ευκρίνεια ακόμη και ό,τι βρίσκεται περίπου 18 ν.μ. μακριά από το πλοίο.

«Αυτά είναι τα μάτια μας», λέει χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης.

Επιπροσθέτως, μπορεί να φιλοξενήσει πλήρωμα 16 ατόμων, ενώ υπάρχει χώρος για ακόμη 20 άτομα που μπορεί να βρεθούν σε ειδική αποστολή.

«Βασικό προτέρημα η διάσωση της ανθρώπινης ζωής»

Το πλοίο επιχειρεί στο ανατολικό Αιγαίο, ενώ έχει επιχειρήσει στο πλαίσιο αποστολής της FRONTEX και στην Ιταλία.

«Βασικό προτέρημα η διάσωση της ανθρώπινης ζωής», τονίζει ιδιαίτερα σε όσα λέει ο Ανδρέας Τσελής, που έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στα θαλάσσια ύδατα προκειμένου να συνδράμει σε καταστάσεις, όπου έχει παραστεί ανάγκη.

Στο πλαίσιο αυτό, εξηγεί, «το πλοίο διαθέτει δυο rescue zones, από όπου άνθρωποι του πληρώματος, δεμένοι με ζώνη, κατεβαίνουν στη θάλασσα προκειμένου να ανασύρουν ανθρώπους».

Ο Κυβερνήτης περιγράφει ακόμη ότι «το σκάφος διαθέτει ένα φουσκωτό μήκους 7,6 μ., με δυο εξωλέμβιους κινητήρες που αναπτύσσουν ταχύτητες 50 κόμβων, ακόμη και με 8 επιβαίνοντες.

Το σκάφος αυτό, δύναται να πέσει και να ανεβεί όσο το σκάφος κινείται με χαμηλή ταχύτητα».

Το πλοίο «900 Μαρίνος Ζαμπάτης» θα είναι διαθέσιμο για το κοινό κατά το τρίωρο 17:00-20:00, ενώ αύριο, Τρίτη θα αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συνεχίσει να εκτελεί με επιτυχία τις αποστολές του.

Πηγή GrTimes

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]